Колишній військовий вирощує 70 сортів винограду у себе на дворі

2 вересня 2020, 16:24
Пенсіонер не тільки втілив свою мрію про виноградник, а й перетворив її на бізнес

Колишній військовий на власному городі посадив цілий сад винограду. Так, на пенсії можна знайти собі хобі до того ж зробити з хобі бізнес. На його винограднику, де ростуть і класичні сорти, і гібриди, побували кореспонденти новин "Сьогодні".

"Виноградник у нас налічує приблизно до 200 кущів. Сортів винограду – більше 50-ти. Я думаю, що сортів 70 є", – виноградар Віктор Осадчий охоче показує свій сад.

Зараз він збирає шість тонн винограду в рік. А колись був тільки один кущ. Віктор Петрович розповідає, як все починалося двадцять років тому:

Реклама

"Це був кущ" Молдови", носився з ним по двору, не міг знайти йому місця, де посадити. Ну і не знав, як його правильно посадити, які умови треба для нього".

А коли вийшов на пенсію – з'явилися і час, і натхнення. Колишній військовий почав проектувати виноградник. Сам розробив конструкцію, викопав траншеї і натягнув дроти.

"Ось перша дріт, на яку підв'язують лози плодоношення – я хотів, щоб мені було зручно працювати. Щоб я міг лозу покласти і підійти до неї підв'язувати лозу, а не нахилятися і в'язати ось в такому стані", – ділиться Віктор Петрович.

"Киш-миш", "Каталонія", "Хелена", "Академік" – кожен сорт має свою форму і смак. І все це багатство зростає в винограднику колишнього пенсіонера.

Виноград корисний для людей із захворюваннями серцево-судинної системи, каже дієтолог Марина Балас:

Реклама

"Там дуже багато клітковини. Вона виводить шлаки і токсини. І це як пребиотик для нашого шлунково-кишкового тракту".

Деякі ягоди виростають до 25 грамів кожна. Кисті – просто величезні.

"Я думаю, що вони до двох кілограмів, на одному – півтора точно", – зазначає виноградар.

А зараз Віктор ще й прищеплює, і вирощує гібридні сорти винограду. Але працювати на такому винограднику – справа нелегка.

"Від зорі до зорі, без перекурів. Але для мене це задоволення. Просто в мене душа співає ", – каже Віктор Осадчий, чия мрія про винограднику збулася.

Нагадаємо, раніше фермери розповіли про ризиковану експерименті і про те, як вони ризикнули заставити виноградники на півночі України. Фермери розраховували, що свій перший дохід вони отримають років через п'ять, але цікавлять їх не тільки гроші. Найбільше вони хотіли привернути туристів і прославити своє місто.