Їжа за ціною квартири: як виглядають найдорожчі продукти у Києві

28 вересня 2019, 08:36
За пляшку колекційного коньяку просять півмільйона, а величезна риба коштує, як "однушка" в новобудові

У наш час жителів великого міста дорогими заморськими делікатесами вже не здивуєш, як і постійним зростанням цін на продукти. Іспанські хамони і французькі сири можна знайти в найближчому супермаркеті, а елітний алкоголь, хоч і недешевий, але на полицях магазинів рідко затримується надовго. Наприклад, так виглядає винна шафа в одному з мережевих супермаркетів в центрі Києва:

Реклама

Фото: "Сьогодні"

Однак вартість деяких делікатесів дивує навіть розпещених достатком киян. Так, днями в одному з рибних магазинів на Позняках помітили незвичайний товар – величезного блакитного тунця, який продавався цілком. Поруч з рибкою – цінник: 209 тисяч гривень. За даними продавця, цю "золоту рибку" зловили в Норвегії, і вона не заморожувалася.

Реклама

Фото: Олександр Марущак

До речі, за аналогічну суму, і навіть трохи дешевше, можна придбати квартиру в одному зі споруджуваних ЖК на лівому березі столиці.

Реклама

Риба вважається рідкісною і знаходиться на межі вимирання. У середньому, тунець у Києві продається по 725 грн за кілограм, проте цілі рибини у всьому світі – недешевий товар. Наприклад, на початку року гігантського тунця вагою 278 кг продали на рибному ринку в Токіо за 3,1 млн доларів США. Її придбав власник великої мережі суші-ресторанів.

Тим часом, блакитний тунець з Норвегії – не найдорожчий продукт, який можна знайти у Києві. В одному з інтернет-магазинів ми знайшли делікатес, вироблений в Україні. До вашої уваги – ікра равлика! За 50 грам незвичайного продукту доведеться викласти 1700 гривень. А отже, кілограм такої незвичайної їжі коштує 34 тисячі гривень – це дорожче знаменитих білих трюфелів з Франції.

За словами продавців, цей делікатес дуже популярний в Японії і США, до того ж, вважається афродезіаком.

"Завдяки своєму зовнішньому вигляду ікру равликів по праву величають перлами. Ікринки у неї великі, мають молочне забарвлення. Смак унікальний і дуже ніжний. Найкраще цей делікатес поєднується зі сметаною або певними соусами, хоча світові кухаря за допомогою ікри равликів надають неповторний смак своїм найкращим страв", – розповіли в магазині.

Настільки високу ціну пояснюють тим, що процес видобутку ікри равлика досить трудомісткий і забирає багато часу: один равлик виробляє близько 100 ікринок за рік, що дорівнює 4 г продукту.

Однак, цінова першість – традиційно за елітним аккоголем. В одному зі столичних інтернет-супемаркетах продають Арманьяк Joy від Paco Rabanne 1897. Ціна пляшки ємністю 0,7 літра – 525 тисяч гривень.

Тара, яка зберігає дорогоцінний напій – гідна пара арманьяку: вона виготовлена ​​зі срібла і кришталю ручної роботи за ескізами Пако Рабанна. Таких пляшок всього 397, всі вони – колекційні екземпляри, які ніколи більше не будуть відтворені.

"Французький арманьяк Joy витримується в декількох нових дубових бочках, де він набуває насичених ароматів свіжої деревини. Потім напій "відпочиває" в старих бочках з чорного дуба на долівці в кам'яних льохах. Арманьяки Joy продаються в кращих готелях, ресторанах і бутиках в 25 країнах світу", – розповіли продавці.

Під пропозицією – кілька відгуків, в основному – іронічних.

"Чудово підходить на подарунок. А літрова пляшка взагалі за суперціною. Рекомендую. Переваги: під шаурму саме воно. Недоліки: не вистачає другої нирки", – пишуть у відгуках "покупці".

Також в якості "недоліків" вказують: "мало, довелося замовити ще одну пляшку" і "довелося брати ще один кредит".

Нагадаємо, в серпні в Україні подорожчали основні продукти харчування. Найбільше підскочили ціни на яйця. Зокрема, на Харківщині десяток коштував 22 грн. Виросла також вартість яблук, цукру, масла, курятини та свинини – а це половина соціального кошика.

Новини "Сьогодні" писали, що, за даними Асоціації постачальників торговельних мереж, пісний борщ в Україні з липня 2018 року по липень 2019 го подорожчав на 22% – до 24,6 грн, а м'ясний – на 9%, до 108,1 грн.