Форель з гельмінтами і жовтий оселедець – що продають киянам у столичних супермаркетах

19 листопада 2014, 08:34
Кабмін заборонив перевірки магазинів до Нового року – в СЕС не можуть проконтролювати якість товарів

Фото зі сторінки у Facebook Анни Колесник

І рибку з'їсти і не отруїтися ! Киянка Ганна Колесник на своїй сторінці в Facebook поскаржилася на неякісну форель, яку купила в супермаркеті " Ашан" на Святошино. Жінка розповіла, що вже вдома, розпатравши покупку , виявила в рибці глисти. На підтвердження своїх слів Анна виклала в мережу фотографію тієї самої риби і знайденого хробака.

Реклама

" Повертаюся в супермаркет і вимагаю зняти партію з продажу, так як риба може бути заражена , провести відповідну експертизу і потім лише продовжувати продаж, так як якщо виявиться, що вся партія заражена, то здоров'я багатьох людей може опинитися під загрозою. Мені там відповіли, що якщо мене влаштовує не варіант повернення грошей, а такий , то вони не будуть зі мною розмовляти. Повернути гроші ? А здоров'я хто поверне ? Скільки людей цей жах могли з'їсти ? Адже він живе не в черевній порожнині, а в м'язах, і його там розглянути не так просто! " , – обурюється на своїй сторінці Анна Колесник.

Міліціонери Святошинського району швидко приїхали до супермаркету , але так само швидко були змушені піти на терміновий виклик . Анна пішла додому , а вранці їй зателефонували з магазину, де вона купила нещасливу рибу і розповіли, що " самі розрізали кілька рибин , але нічого в них не знайшли" , а потім принесли покупниці свої " глибокі вибачення ".

Фотографії риби та паразита викликали бурхливу реакцію користувачів мережі : майже 700 репостів , більше сотні коментарів . Хтось ділиться своїми історіями аналогічних невдалих покупок, інші дають поради, як же правильно приготувати продукт разом з... глистами. Так, якийсь Руслан Валентинович радить Ганні покласти рибу в морозильну камеру на дві доби і потім спокійно її їсти!. Володимир Карішін запевняє жінку, що глисти в рибі – це норма. Адже , на його думку , перевірити всю партію нереально. "Люди з давніх пір навчилися піддавати таку їжу термічній обробці, яка дозволяє позбавитися від потенційно небезпечного вмісту. Ще корисно рибу потрошити і вичищати ножичком черевну порожнину " , – радить користувач .

" Фу , кошмар! А я тільки вчора там же рибу купила. Лежить в холодильнику, тепер є не зможу " , – обурюється Олена Кофтіюх . Їй вторить Юлія Паламарчук : "З приводу глистів в Ашанівській рибі ... Купила я років п'ять тому в Ашані окунів . Ледве почистила , поставила в лотку в холодильник. Вранці пару штук посмажила , один з'їла , розкриваю другий – м'ясо пронизують якісь червоні нитки. Я до лотка , а ці " нитки " вже стоять вище краю лотка ... Ніжно погойдуючись ... Так швидко до унітазу я ще жодного разу не бігала ... А потім довго і мстиво ці нитки в лотку окропом поливала ) )) Так що рибку більше там довго не купувала ". А ось інша користувач заспокоює : "Не влаштовуйте паніку! Краще мийте руки, зелень і овочі – в землі знаходяться мільйони яєць гельмінтів , небезпечних для людини! Дайте спокій нешкідливому дохлому риб'ячому ціп'яку ! Взагалі , панове , будьте толерантними до інших форм життя", – наполягає Ірина Райлян .

Реклама

Але Ганна Колесник, яка здійснила настільки невдалу покупку форелі, проявляти "толерантність" до паразита не захотіла. Вона звернулася на гарячу лінію інспекції прав споживачів, але там, за словами жінки, їй відповіли, що до Нового року ніяких перевірок проводити не будуть.

У "Ашані", як таке могло статися, не знають. Крім того, запевняють, що "всі їхні постачальники надійні та перевірені часом, а ще у кожного з них є сертифікати якості, повні пакети дозвільних документів і звичайно, совість". Керівник відділу з питань комунікацій міжнародної торгової мережі Констанція Борис розповідає, що кожен товар їх мережа приймає у присутності ветеринарних лікарів, які й розглядають продукцію на предмет паразитів і інших неприємностей. "Ми працюємо за міжнародними стандартами якості і впевнені в тому, що продаємо. Якщо ж покупниця каже, що знайшла в рибі глиста, то їй треба було показати чек, і ми б повернули гроші за покупку. Історія неприємна, але наші санітарний та ветеринарний лікарі вже перевірили ще раз ту партію риби, про яку йдеться. Все нормально ", – запевнять Борис.

Киянам залишається тільки вірити на слово торговцям. Адже Кабінет міністрів заборонив перевірки підприємств, магазинів та закладів харчування аж до новорічних свят в Україні, і в тому числі в Києві. Захід спрямований, так би мовити, на лібералізацію бізнес-середовища.

Не радий такій демократії головний лікар Київської СЕС Олег Рубан. "Продаж товарів у магазинах нині практично безконтрольний. Принаймні, наша служба не знає де, що і якої якості продають. Адже нам заборонили перевіряти товари аж до кінця року. А це тонни продуктів харчування! Скарги ми теж не маємо права розглядати, у нас мораторій, тому і відмовляємо киянам, які купили неякісну їжу. Єдине, нам залишили право реагувати, якщо людина отруїлася продуктами харчування. Масовим таке було не так давно, у вересні, в 89-му ліцеї Києва. Там не дотримувалися технології приготування їжі. Одиничних ж, офіційно зафіксованих випадків отруєння їжею в столиці, за останні півроку, було всього лише три ", – ділиться Рубан.

У той же час, лікар припускає, що не всі після подібних інцидентів звертаються за допомогою до фахівців. Навпаки, багато обробляються легкою формою отруєння або попросту соромляться розповісти про те, що невдало скупилися в якомусь магазині.

"Три дні тому я купила на вагу оселедець в одному з супермаркетів у центрі міста біля Бессарабського ринку. Заплатила за нього близько 18 гривень, принесла додому, розрізала, і тут в ніс мені вдарив неприємний запах. Саме м'ясо всередині було злегка жовтуватого кольору, пухке . було явно зрозуміло, що оселедець прострочений. Так що місце його було в сміттєвому баку. Добре, що це дешевий оселедець, а не вирізка філе червоної риби, яке зараз подорожчало на 50%", – ділиться киянка Ірина Дідик.

Що буде після зняття мораторію на перевірки, головлікар СЕС не знає. Адже Кабінет міністрів оголосив про плани на 70% скоротити фінансування контролюючих органів. Рубан вважає, що через заплановану економію йому доведеться попрощатися з двома третинами своїх колег. А значить, і проводити перевірки в столичних магазинах і закладах громадського харчування стане в кілька разів складніше. Тому Олег Рубан закликає всіх покупців бути пильними і не соромитися, питати документи на продукцію у продавців, нюхати, мацати, якщо це можливо, загалом, усіляко перевіряти на якість їжу. І звичайно, зберігати чеки, щоб у разі повернення товару отримати назад хоча б гроші.

Фотографії зі сторінки в Facebook Анни Колесник