Як кияни відсвяткують Великдень: паски з ананасами і виїзд на шашлики

22 квітня 2016, 07:33
Багато жителів столиці планують заощаджувати на м'ясних стравах і домашній випічці

Великдень уже на носі / Фото: Олександр Яремчук

Трохи більше тижня залишається до одного з головних православних свят – Великодня. Кияни вже починають продумувати традиційний святковий стіл, на якому неодмінно повинні бути солодка паска і крашанки. Але цього року свято затьмарюють ціни на продукти, які виросли через зростання курсу долара й інфляції. Тому більшість городян визнається, що в цьому році витратити на святковий стіл вони мають намір обмежений бюджет – від 500 до 800 грн. Такі дані опитування, проведеного експертами "БАZAR на Лісовій" на замовлення "Сегодня" (докладніше див. Інфографіку).

Реклама

Також, за даними опитування, багато киян планують економити на м'ясних стравах і домашній випічці: "У цьому році пасхальний стіл буде без буженини і домашніх пасок. Випічку купуватимемо: так дешевше", – розповідає киянка Марія Редриков. Уже зараз городянам пропонують паски на замовлення: ціна на найпростішу пасхальну випічку стартує від 9 грн за 100 грам (близько 70 за 1,5 кг) і може досягати 300 грн за кілограмову паску – з шоколадом, мигдалем, в'яленою вишнею і шматочками ананаса. Для найледачіших є в продажу навіть повністю укомплектований великодній кошик за 800 грн. У ній можна знайти: буженину (800 гр), домашню ковбасу (800 гр), паштет в горщику (500 гр), 10 крашанок, паску, три яблука, запечені з медом і горіхами, свічку і рушник.

ВІДПОЧИНОК. Планують економити і на святкуванні: за даними опитування, проведеному на сайті "Сегодня", близько 35% городян відзначать Великдень в Києві, 18% поїдуть святкувати на дачу, а 14% мають намір вибратися на шашлики.

Реклама

"Ми вирішили сім'єю поїхати на дачу на всі вихідні. Називається дешево і сердито", – розповідає киянин Микола Яковенко. Ще 13% киян мають на свята свій варіант відпочинку: "Підемо з друзями в похід по Карпатам – це набагато краще галасливого міста. Відсвяткуємо Великдень на природі, з домашньою ковбаскою", – зізнається киянка Олена Малишева.