Як заощадити на продуктах: практичні поради

25 квітня 2014, 05:19
Беріть у магазин певну суму і розподіляйте м'ясо заздалегідь

За покупками краще ходити із заздалегідь складеним списком / Фото: Григорій Салай

Про те, що основа екологічного способу життя – розумне споживання і відповідне ставлення до побуту, ви напевно чули. Але, як організувати свою повсякденність, щоб мінімізувати шкоду, що наноситься кожною родиною навколишньому середовищу? Почати потрібно з кухні, а саме – зі свого підходу до процесу харчування та ставлення до їжі, пише econet.ua.

До того ж, познайомившись з нашими порадами, Ви зможете непогано заощадити.

Реклама

Щоразу під час походу за покупками, варто замислитися: "Чи потрібно мені все це? Чи зможу я використати раціонально всі придбані продукти?" Як не дивно, найчастіше ми справді просто неправильно використовуємо ті продукти, які купуємо.

1. ЗДІЙСНЮЙТЕ ПОКУПКИ В СЕРЕДНЬОМУ РАЗ НА ТИЖДЕНЬ

Лише так у вас на столі щоразу будуть страви лише зі свіжих продуктів.

Реклама

Це, звичайно, не стосується хліба, молока та інших швидкопсувних продуктів, купувати які доводиться щодня. Крім того, при такому підході Вам не доведеться купувати щось із заморожених готових напівфабрикатів, тим самим раціон буде здоровішим і кориснішим. Навчіться розраховувати покупку так, щоб придбаних продуктів вистачало вашій родині рівно на тиждень. І запам'ятайте, що краще докупити відсутні продукти, ніж викидати зіпсовані.

2. ВСІМ ВІДОМО, ЩО ЗА ПОКУПКАМИ ТРЕБА ХОДИТИ ІЗ ЗАЗДАЛЕГІДЬ ЗАГОТОВЛЕНИМ СПИСКОМ
Але не варто складати перелік необхідних продуктів в останній момент. Краще подбати про це впродовж тижня, щоб нічого не забути похапцем. Спробуйте спланувати приблизне меню, хоча б для основних страв, щоб точно спланувати необхідний обсяг покупок.

3. Підрахуйте приблизну вартість усіх товарів у вашому списку і ВІЗЬМІТЬ З СОБОЮ САМЕ ТАКУ СУМУ ГРОШЕЙ – НЕ БІЛЬШЕ. Так ви вбережете себе від зайвих витрат. І заодно сприятимете зниженню темпів затоварення наших полиць.

Реклама

4. КРАЩЕ ХОДИТИ ЗА ПОКУПКАМИ НА СИТИЙ ШЛУНОК, оскільки не буде спокуси придбати щось смачненьке, але непотрібне і дороге.

5. ТЕПЕР ПРО ПРАВИЛЬНУ ВИТРАТУ ПРОДУКТІВ

Як же часто можна почути від господині: "Повний холодильник м'яса, а я знову на вечерю купила готових котлет. Ось куди гроші йдуть!". Знайома ситуація, чи не правда?

А виходить так тому, що відразу після покупки господині кидають м'ясо в морозилку.
А тепер подумаємо: ну кому захочеться, прийшовши після роботи, розморожувати м'ясо, крутити фарш і робити котлети?

Тому і з'являються на столі шкідливі і несмачні напівфабрикати.

Тепер ви знаєте секрет і, купивши рибу, м'ясо або курку, не станете відразу заморожувати їх. Курку і рибу краще обробити на невеликі порційні шматочки і розкласти по окремих пакетиках, а вже потім заморозити. Тепер, якщо вам на вечерю знадобиться чотири шматочки, – ви стільки і візьмете.

Так само варто вчинити і з м'ясом: наріжте його на шматки для відбивних, гуляшу або відразу зробіть фарш і зліпіть котлет.

Потім порційно заморозьте.

Це дуже зручно – зранку перед роботою можна вийняти пакетик з морозилки, а ввечері швидко приготувати потрібну кількість вже розмороженого продукту. Найчастіше м'ясні або рибні страви з'їдаються за один присід, а гарнір, навпаки, часто залишається.

Звичайно, можна доїсти макарони наступного дня, але будемо чесні до себе, який у них буде смак? Тому потрібно розраховувати порцію таким чином, щоб її вистачило рівно на один раз.

Бездумний підхід до вживання їжі загрожує серйозними проблемами як для вашого гаманця, так і для навколишнього середовища.