Київських школярів буде годувати телезірка

2 жовтня 2017, 07:55
Дітей чекає грецький суп замість розсольнику і фалафель замість несмачної каші

Нове меню. Складають рецепти смачних страв для шкіл. Фото: Е. Клопотенко

У столичних школах стартував незвичайний експеримент щодо поліпшення харчування. Відомий кулінарний експерт і переможець телевізійного кулінарного шоу Євген Клопотенко разом з командою партнеров буде вдосконалювати і зробить більш різноманітним шкільне харчування, від якого зараз більшість учнів не в захваті. Тестувати нові меню будуть в двох навчальних закладах: в спеціалізованій школі №246 Дніпровського району і в гімназії №191 ім. П. Г. Тичини.

РАДЯНСЬКІ РЕЦЕПТИ. Євген Клопотенко каже, що питання дитячого харчування "болить" не тільки у тих, у кого є діти. "У мене немає дітей, але мені не все одно, що їдять учні в школах. Свого часу я ігнорував шкільні заклади громадського харчування, від їжі мене мало не вивертало. Молочна каша з молоком, яку двічі кип'ятили! Про які вітаміни може йтися... Омлети з додаванням соди, каші-мазанки з вівса, рису, які залишилися в рецептах ще з часів СРСР. Ви тільки уявіть – діючий збірник рецептів для харчування в шкільних навчальних закладах було видано ще в 1957 році, після чого він трохи коректувався в 1984 і 1991 роках. У ньому, наприклад, прописаний рецепт розсольника "Ленінградського". Уже чверть століття міста такого немає, а суп є, і готують його з другосортних овочів, які заливають розсолом з консервованих огірків. Зараз я отримав можливість змінити харчування в шкільних їдальнях. Ми з командою створюємо електронний збірник сучасних рецептур для шкільних їдалень. Там буде близько 60 рецептів, які дозволять урізноманітнити шкільне меню", – розповідає "Сегодня" Євген Клопотенко.

Реклама

СМАЧНІ ТА НЕЗВИЧНІ. Нові рецепти поки в розробці. Головна суть змін в тому, що страви будуть ті ж самі, але в іншій інтерпретації. "Ми будемо видозмінювати термообробку, менше використовувати соняшникову олію, більше запікати. Страви заграють новими фарбами, і діти захочуть із задоволенням їх їсти, а не як зараз. У школах навчаються здорові діти, яким потрібно здорове, збалансоване харчування", – пояснює експерт. Їжу для школярів обіцяють зробити смачною і сучасною. Наприклад, з квасолі (це найбільш збалансований рослинний продукт, який містить багато вітамінів і мінеральних речовин), пропонують готувати фалафель.

"М'ясні котлети можна замінити на кебаб з сиром, рибні – на наггетси. З картопляного пюре, яке кухарі так ретельно розмазують по тарілці, можна приготувати ньокі – галушки по-італійськи. Обов'язково страви здобрювати корисними спеціями – це фенхель, хмелі-сунелі, орегано, розмарин. Що стосується перших страв, то обов'язково буде введений італійський овочевий суп "Мінестроне" (корінь і стебло селери, цибуля, морква, кабачок, баклажан). А замість розсольника – нежирний і насичений грецький суп "Авголемоно" (морква, корінь селери, куряче м'ясо, жовтки, сік лимона)", – ділиться планами Євген.

На його думку, прибрати з раціону учнів необхідно тушковану печінку, "гумовий" гуляш з підливою, запіканку з макаронів, калорійну манну кашу з грудочками, кисіль з крохмалем. А ще необхідно переглянути меню шкільного буфету: ніякої газованої води і шоколадних батончиків.

Реклама

Євген пропонує, щоб спеціальна комісія раз в три місяці переглядала шкільний раціон: восени давати більше гарбуза, болгарського перцю, баклажанів, топінамбура, а навесні – цвітної капусти, моркви, помідорів. У школах ініціативу підтримують: "Всі хочуть, щоб дітки не тільки їли корисну їжу, але і з бажанням ходили в їдальню", – говорять директори.

Нова їжа: ціна питання

Реалізовувати проект з удосконалення шкільного харчування будуть за рахунок отриманого гранту в розмірі 314 580 грн. Кошти підуть на оплату роботи кухарів, дитячих дієтологів, технологів, редакторів, фотографа, адміністрування проекту, рекламну кампанію, придбання продуктів харчування для розробки рецептів, а велика частина бюджету – на отримання дозвільної документації від державних органів, сертифікацію кожного рецепту і рекомендації Міністерства охорони здоров'я України.

Реклама

"Сподіваюся, що вже з наступного навчального року мій експеримент піде в маси, адже в багатьох школах України на чолі стоять директори-реформатори. Навчальні заклади, які захочуть поламати систему харчування, отримають новий збірник рецептів безкоштовно", – говорить Євген Клопотенко.

Батьки: "Діти їдять мало"

У більшості київських шкіл харчування зараз організовано за стандартною схемою, лише в одній гімназії №86 в Печерському районі дітки мають можливість вибирати блюда і їдять за системою "шведський стіл".

"За результатами проведених райуправліннями освіти процедурам закупівлі послуг, гарячим харчуванням столичні школи забезпечують 18 різних організацій. Це 9 комунальних підприємств, 2 – ТОВ і 7 ФОП. Вони ж несуть відповідальність безпеку і якість продуктів, готових страв. Але контроль здійснюють і керівники, і медперсонал навчальних закладів. У Києві учні 1-4 класів та діти пільгових категорій харчуються безкоштовно, за рахунок бюджету – всього 123 тис. 735 осіб. учні 5-11 класів можуть купувати гарячі обіди і буфетну продукцію за кошти батьків", – розповіли нам в департаменті освіти КМДА.

В середньому витрати на харчування однієї дитини складають 12,07 грн. Тож не дивно, що приготувати що-небудь реально смачне за такі гроші досить складно (та й постачальники іноді недобросовісно виконують свої обов'язки).

"Мій син в молодшій школі в шкільній їдальні їв тільки, коли було щось незвичайне: вареники, сирники або оладки. Але таким балують в школах не часто. Каші, пюре і навіть котлети, примітивний салат з капусти – все це залишається на тарілках. Навіть макарони, які так обожнюють діти, в школах примудряються готувати так, що на них дивитися страшно. Зараз ми в п'ятому класі. В їдальні син купує тільки булочки, гарячі обіди, як і раніше, не хоче", – каже киянка Наталія Бурдей.

Сніданок в шкільній їдальні. Фото: facebook.com