У Києві, в музеї Пирогово, вирішили нагадати про користь і смак гарбуза – і влаштували Перший міжнародний фестиваль #ГарбузFest.
У багатьох піснях, відзначають співачки, що виступають на святі, згадуються то калина, то верба, а також морква або пастернак, але не гарбуз.
Майже немає гарбуза і в раціоні українців. Організатори Першого міжнародного фестиваль #ГарбузFest мріють відродити народну любов до цього овочу.
"Крім цинку, гарбуз має великий вміст молібдену і фосфору", – каже Сергій Громовий, організатор фестивалю.
Спробувати здорову їжу, яка робить щасливим, пропонують в одному з наметів.
"Гарбузова запіканка, гарбузова каша і гарбузовий компот. Без цукру взагалі. Це найкраща комбінація вуглеводів, жирів, білків і клітковини", – кажуть продавці.
І корисніше, запевняють любителі, гарбуз – саме для чоловіків.
"Обов'язково гарбуза садимо щороку. Щоб були чоловіками! Треба їсти гарбузове насіння, вони дуже корисні, щоб сила чоловіча процвітала. Кожен день по жмені треба з'їдати", – радить Любов Ситник, співачка народного колективу "Калинова родина".
Тим часом родзинкою фестивалю, за планами організаторів, повинен стати гарбузовий мед. Обіцяють пригостити унікальним ласощами відвідувачів в неділю, у другий день гарбузового фестивалю.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати гарбузовий пиріг з рікоттою, родзинками і апельсином, а також ділилися рецептом приготування гарбузового цукатів.
Дивіться відео, як приготувати оригінальний гарбузовий суп: