На новорічних столах українців можуть виявитися небезпечні продукти

8 грудня 2014, 13:15
Санстанція перевіряє продукти лише вибірково

Передноворічна лихоманка набирає обертів. Українці починають скуповуватися до святкового столу. Вибираючи м'ясо в магазині, киянка Лідія до товару придивляється уважно, знаючи критерії якості продукту. "Колір дивимося, звичайно, як вона упакована, який блиск, яка шкіра, щоб не порвана була", – каже жінка.

Небезпека криється в тому, що ветлікар проводить експертизу товару в магазині лише вибірково. Якщо продукція відповідає вимогам – вся партія надходить у продаж. Це означає, що через лабораторію проходить не кожна одиниця, яка виявляється на полиці. У супермаркетів – повна свобода дій. Уряд заборонив їх перевіряти до нового року. Тому стежити, щоб у кошики потрапила тільки якісна продукція, покупці тепер мають самостійно.

Реклама

"Санепідемслужба і Держспоживінспекція не проводять перевірки в супермаркетах з серпня і до кінця року. Навіть якщо є скарги громадян. Кажуть, на це потрібен дозвіл від Кабміну", – розповіла Анастасія Савченко, спеціаліст відділу контролю Держспоживінспекції України.

В супермаркетах ж запевняють – з контролем якості впораються самі. "Працівники магазину і ми перевіряємо, і природно, якщо у товару підходить термін, ми його самі прибираємо", – розповіла Ірина Закружна, товарознавець.

У зоні ризику – м'ясо, риба, молочні продукти, тістечка. Найчастіше неякісний товар можна знайти серед продукції власного виробництва супермаркету – тортів та кулінарії. Тому, купуючи продукти в цих відділах, слід бути вдвічі уважнішими.

Реклама

Також радять обходити стихійні ринки і МАФи: ризик бути обманутим там – найвищий, тому що багато з них торгують навіть без відповідного дозволу.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".