Нестерпні умови праці, цілковита антисанітарія, але головне – пельмені, в яких – м'ясні відходи.
Все на власні очі побачили спецкори "Сьогодні" Юрій Гула і Олена Гончаренко. Щоб розповісти про це, вони влаштувалися ліпити пельмені на фабрику напівфабрикатів. Вона – за кілька кілометрів від Києва.
Кореспонденти їздили туди кілька днів.
"Ми, звичайно, припускали, що на тому заводі не все в порядку, але те, що побачили, забути тепер довго не зможемо. Описати це не вистачає слів. На це треба просто подивитися. Скажу точно, відтепер, якщо і буду пробувати пельмені – то тільки зліплені вручну", – каже кореспондентка "Сьогодні" Олена Гончаренко.
"Крім умов на виробництві, нас вразило те, що пачка цих пельменів коштує близько 30 грн. А упаковка досить якісна. Однак за привабливою обгорткою ховається фактично отрута", – додає колега Олени Юрій Гула.
У пельмені додавалися курячі шкурки, у фарш – кістки.
Сотні працівників, і жодного – в масках і рукавичках.
Крім того – нестерпні умови праці.
"Клопи, є таргани. Вони харчуються кров'ю", – розповіли журналістам на виробництві.
Але все це не злякало кореспондентів "Сьогодні".
На підприємстві з виробництва напівфабрикатів вони провели два дні.
"Робітники без масок рукавичок і у верхньому одязі вільно заходять в цех, працюють там, до того ж там є й неповнолітні", – розповідає кореспондентка Олена Гончаренко.
"Навіть дівчатка по 15-16 років приїжджають працювати до нас", – кажуть на виробництві.
Беруть всіх: людей з вулиці, без досвіду і медкнижки. Чи були хворими спецкори – тут нікого не цікавить. При тому, що медкнижки, кажуть журналісти, вони зробили заздалегідь. Замовили в інтернеті з печатками і підписами однієї з київських лікарень. Але чи справжні вони? Журналісти відправляються запитати про це до столичної лікарні, чиї печатки стоять в медкнижці.
Головний лікар, мов слідопит, крізь лупу розглядає документ. І виносить діагноз.
"Це "липа", це "липа". Тут тільки я ставлю свій підпис і ставлю свою печатку. Ніякий лікар її не візує, це фантазія художника", – говорить директор Консультативно-діагностичного центру Подільського району Києва Ігор Королик.
На художницю схожа і одна з працівниць підприємства напівфабрикатів, стверджують журналісти. Як фарбами, кажуть, розмальовує тісто по сковороді. Потім млинці перевертає і складає. І все це голими руками. Без маски і рукавичок. Що на це скажуть в Держспоживслужбі?
"Якщо це підприємство харчової промисловості, вони повинні бути в масках взагалі постійно, щоб не інфікувати харчові продукти", – стверджує заступник начальника Держспоживслужби в Київській області Микола Тібеж.
Але ждних штрафів за голі руки – немає. Як і за начинку в пельменях з кісток і шкіри. Адже зараз це ніхто не контролює. Все – на совісті виробника. Тому що планові перевірки під час карантину заборонені.
Не перевіряють і умов праці. Тому плинність кадрів на цьому підприємстві – божевільна. З самого ранку вишиковується черга з бажаючих звільнитися.
"На вашому місці я їхав би додому. Я працюю до 1 числа, і все", – каже один з працівників підприємства. "Звільняєтесь?" – "Так, мені ця робота не підходить".
І це не дивно.
"По 12 годин ми працюємо. Зарплата – один раз на місяць". – "На картку зарплата?" – "Ні, готівкою".
"Ознаки багатьох порушень законодавства, які тягнуть за собою і кримінальну відповідальність, і адміністративну, і фінансову. І взагалі, можуть бути ознаки кримінального злочину в частині трудової експлуатації людей", – каже заступник керівника Держслужби з питань праці Олена Коновалова.
"Сьогодні" з'ясували: це підприємство за останні три роки перевіряли лише двічі: ДСНС і екоінспекція. Ніяких порушень не виявили. Але як показало розслідування спецкорів, роботи для органів контролю на цьому підприємстві вистачить.
"Цим матеріалом ми офіційно звертаємося до міліції, Держспоживслужби і служби з праці, щоб цього виробника напівфабрикатів перевірили позапланово", – кажуть журналісти "Сьогодні".
Раніше "Сьогодні" розповідали про те, що експерти радять українцям бути обережнішими з придбанням "соціальних" товарів і кондитерських виробів.