Нове життя після демобілізації: бійці відкривають ресторани, швейні майстерні і ферми

18 жовтня 2017, 12:27
Один з ветеранів мріє створити еко-ферму

Нова життя після демобілізації. Колишні бійці доводять: це – можливо. Вони відкривають ресторани, швейні майстерні і ферми.

У затишній кімнатці клієнтів зустрічає Дмитро Крикун, учасник оборони Донецького аеропорту. Після демобілізації здійснив мрію – став професійним масажистом. Військових приймає безкоштовно. Хоча більшість клієнтів – жінки.

Реклама

"Я після масажу, я Дімі вже не раз говорила, виходжу і лечу просто. Наскільки мені здорово, самопочуття чудове", – говорить клієнтка Ольга Стоцька.

Минулого року Дмитро встановив рекорд: за 14 годин 14 хвилин і 14 секунд зробив масаж 57 жінкам. Зараз колишній боєць вчиться на педагога.

"Головне – зрозуміти, чого ти дійсно хочеш, бізнес – це дуже гучне слово. Коли ти дуже чогось хочеш, доля зводить тебе з обставинами, ситуаціями, які допомагають", – вважає колишній боєць 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Дмитро Крикун.

Реклама

Після демобілізації відраду в розведенні равликів знайшов Костянтин Касич, колишній боєць 72-ї бригади окремої механізованої бригади ЗС України. У нього є ферми по всій Україні. З равликів чоловік готує власний фірмовий делікатес "Ескарго по-ельфійськи".

"Ескарго – це загальноприйняте, а по-ельфійськи – бо Ельф – позивний", – розповідає Костянтин Касич.

Рецепт придумали разом з дружиною. З усього равлика їстівна тільки ніжка, яку заправляють спеціальним соусом. Делікатес вже облюбували столичні ресторани.

Реклама

"270 порцій – це була найбільша кількість, яке я готувала. Салати з ними роблять, ще мені розповідали, що можна робити суп, але я ще не експериментувала", – говорить дружина бійця Наталя Касич.

Найбільша мрія ветерана – створити еко-ферму, де хоче вирощувати ще птицю і овочі. Її планує відкрити найближчими роками.

Як ми писали раніше, роки війни перетворили солдат і волонтерів на винахідників і випробувачів.