Город по-новому: під Києвом придумали, як економити землю і збирати урожай цілий рік

13 квітня 2017, 18:53
Вартість інновацій – від 100 гривень до півтори тисячі доларів

Городники, у яких ділянки площею явно поступаються Межигір'ю, знаходять нестандартні способи заощадити цінні квадратні метри.

"Ця вся площа була засаджена полуницею", – показує свій город дачниця Валерія. А тепер вся полуниця вмістилася на двох стовпчиках, зроблених власноруч із звичайних водопровідних труб. Усередині них земля, по центру – шланг з водою.

Реклама

"Близько 25 дірочок вийшло на цю конструкцію. Всередину вставляється трубочка тоненька, надсікаються дірочки і обмотується мішковиною. Засипається земля, висаджуються паростки", – говорить жінка.

Вартість такої конструкції – не більше 100 гривень. Основні витрати, близько п'ятисот гривень, пішли на розсаду. Урожай ягоди можна збирати двічі за сезон.
Навіть 30 грудня грядки з овочами можна розташувати де завгодно. Навіть в підвалі дозрівають помідори.

Овочі і ягоди вирощують київські умільці в так званій розумній теплиці. Сконструювали апарат, який сам стежить за вологою і живленням рослин. Навіть програму розробили – кожному виду овочів – свій режим. "Це все робить машина – змінює, контролює розчин, за таймером йде полив культур, виходить ідеальний урожай", – пояснює Сергій Прібура, розробник розумної теплиці.

Реклама

Теплицю встановили в підсобному приміщенні офісу. Кажуть – підійде і гараж, і засклений балкон. Правда, така установка недешева. Міні-місто коштує близько півтори тисячі доларів. Зате збирають урожай цілий рік. "Надійність і безперебійність в отриманні врожаю – основна мета", – говорить розробник.

А ще все популярнішими стають вертикальні грядки. З'являються вони вдома, в офісах, на дахах і балконах українців. Невелике місто змайстрували кияни, знайшли місце під нього просто серед багатоповерхівок в центрі столиці. Стверджують – це – зразок ефективного вирішення для невеликих площ.