Пекарня для "особливих" людей: в Києві хліб і солодку випічку готують люди з вадами розвитку

24 жовтня 2017, 12:42
Шоколадні мафіни, хліб і кекси з різноманітними начинками вже вподобали столичні кафе

Киянин відкрив перший в Україні магазин, де хліб і солодку випічку готують люди з вадами розвитку. Це не тільки терапія. "Особливі" люди можуть самостійно заробити на життя.

Для Сергія робота в пекарні стала справжнім захопленням. За місяць спік тут вже більше 100 кексів. Каже, на дозвіллі придумує нові рецепти, адже мріє відкрити власний ресторан.

Реклама

"Мені подобається, як воно випікається, як воно нагрівається, як сама випічка робиться", – розповідає пекар Сергій Титов.

А ось Євген любить не тільки випікати, але і дегустувати, особливо смакоту з лимоном.

Шоколадні мафіни, хліб і кекси з різноманітними начинками вже вподобали столичні кафе. Чимало випічки замовляють і постійні покупці.

Реклама

Родзинка пекарні – банановий кекс, за день їх тут можуть продати близько 20 штук.

Створив пекарню, де працюють "особливі" люди, 21-річний киянин Владислав Малащенко. Для цього – знайшов інвестора. Його мета – дати людям з порушеннями розвитку можливість самореалізуватися.

"Після того, як вони відучилися, їм більше нікуди себе подати. Тобто вони або сидять вдома, або ходять в якісь реабілітаційні центри і нічим не займаються, а тут, в пекарні, вони можуть бути такими ж членами суспільства, як і ми", – говорить власник пекарні Владислав Малащенко.

Реклама

Зараз на роботу він взяв уже шістьох чоловік. На місяць вони отримують по дві з половиною тисячі гривень, і в перспективі будуть заробляти більше.

"Замовлення є постійно, і вони збільшуються, тому що все більше і більше людей про нас дізнається", – говорить Владислав Малащенко.

Мрія Владислава – створити пекарні для "особливих людей" по всій Україні. А вже взимку планує відкрити кафе, де працевлаштує 40 осіб з вадами розвитку.

Нагадаємо, раніше в Антарктиді знайшли свіжий кекс столітньої давності. Вчені говорять, що кекс був ідеальною високоенергетичною їжею для антарктичних умов.

Відзначимо, що білий хліб вважають винуватцем ожиріння і називають непотрібним продуктомм, але це не зовсім так. Дієтологи вважають, що твердження про марність білого хліба помилкові. Адже в раціоні дітей і людей з високим рівнем фізичної активності, спортсменів і робочих важких виробництв цей продукт є хорошим джерелом енергії, утримуючи в собі крохмаль і вуглеводи.

Раніше масштабне дослідження за участю 47 тисяч чоловіків і жінок показало, що білий хліб, макарони і борошняні вироби підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань у жінок більш ніж в два рази.