Подробиці отруєння киян у ресторані японської кухні: носієм захворювання могли стати не продукти, а персонал

2 липня 2017, 20:49
Не виключено, що кухарі не дотримувалися елементарних норм гігієни

За два дні столична Держспоживслужба перевірила понад 100 закладів

У Києві – чергове масове отруєння. За даними столичної Держспоживслужби, за тиждень було зафіксовано 34 випадки гострої кишкової інфекції у відвідувачів одного з ресторанів, де подають суші і роли. Причиною інфекції міг стати збудник сальмонельозу.

Перші скарги на погане самопочуття від городян почали надходити з початку минулого тижня, а на День Конституції з гострою кишковою інфекцією госпіталізовано 16 осіб. Як з'ясувалося, потерпілі їли суші і роли "Каліфорнія", "Філадельфія", "Унагі" і "Золотий дракон" з ресторану японської кухні на вул. Дмитрівській.

Реклама

Фахівці Держспоживслужби обстежили ресторан, де взяли для аналізів 21 зразок продуктів харчування, а співробітники "Київського міського лабораторного центру" відібрали 70 змивів з об'єктів навколишнього середовища на наявність бактерій. Також були обстежені 20 співробітників закладу, а сам ресторан тимчасово закрили.

Однак кількість отруєних продовжувала зростати. До четверга хворих було вже 23 людини (госпіталізували 20 постраждалих), в тому числі і 13-річна дитина, а до суботи кількість отруєних досягла 34 людей. За словами глави Держспоживслужби столиці Олега Рубана, 33 людини отруїлися в ресторані на Дмитрівській, а одна жінка постраждала після відвідування закладу цієї мережі ресторанів на Петрівці.

"Госпіталізовано 24 людини. Їх стан середньої тяжкості. Швидше за все, це сальмонельозна інфекція, інкубаційний період якої від 7 до 14 днів. Тому ми можемо ще спостерігати зростання цього спалаху на цьому тижні. Носієм захворювання могли стати не продукти, а персонал, що не дотримувався елементарних норм гігієни. Ми будемо це з'ясовувати ", – розповів нам Рубан.

Реклама

Багато постраждалих вже зареклися більше ніколи не їсти суші. "Цей ресторан зіпсував нам не тільки свято, а й змусив страждати ось уже третю добу! Я матір трьох дітей, і тепер назавжди для моєї сім'ї і друзів даного ресторану не існує! Одна з моїх колег знаходиться в інфекційній лікарні, і сьогодні підтвердився позитивний аналіз на сальмонельоз ", – написала киянка Ірина Дідовець.

"Моєї ноги в цьому закладі не буде", – обурився один з постраждалих Денис Шубін.

"Ми змушені закрити один з наших закладів на час, поки розберемося з ситуацією зі скарг відвідувачів на погане самопочуття. Наш ресторан на Дмитрівській відкриється, як тільки ми зможемо відновити надання послуг на найвищому рівні. Адміністрація робить все можливе для якнайшвидшого та ефективного вирішення даної ситуації ", – повідомили на сайті мережі ресторанів.

Реклама

Перевірили понад 100 закладів

Щоб запобігти повторенню ситуації, що сталася в ресторані на Дмитрівській, за два дні столична Держспоживслужба перевірила понад 100 закладів, що працюють з продукцією на винос, так як більшість отруєних (60-70%) купили їжу саме таким чином. За словами Олега Рубана, на якість продуктів впливає і спекотна погода, коли рестораторами не дотримуються правила зберігання. "Транспортування продуктів повинно проводитися в спеціальних холодильних контейнерах", – пояснив глава Держспоживслужби Києва.

За його словами, в 30% перевірених закладів були виявлені порушення: продукти без документів, економія кухонних площ, недотримання технологічного режиму приготування, зіпсоване обладнання, персонал, який не проходив медогляд або має фіктивні медкнижки. Ці заклади тимчасово призупинили свою роботу до усунення всіх виявлених порушень.