З'їсти шаурму і не отруїтися: як вибрати безпечний фаст-фуд

10 серпня 2018, 20:02

Підприємець, який постачав м'ясо для "отруєної" шаурми в Києві, може сісти на шість років, заявив керівник київського управління Держпотребслужби Олег Рубан. За його словами, попереду – тривалі судові тяжби.

Нагадаємо, кілька днів тому майже сотня людей, які купували шаурму в декількох столичних кіосках, звернулися до лікарів із симптомами отруєння. Збудником інфекції стала сальмонела. В чому справа: в самій шаурмі чи все-таки неякісних продуктах? Наші журналісти порівняли смак і вартість цієї популярної вуличної їжі в Україні та Європі.

Реклама

У кіоску з шаурмою біля київського вокзалу – черга, незважаючи на ряд отруєнь фастфудом напередодні. Подружжя з Вінниці якраз вирішили перекусити. Про ризик отруєння – знають.

"А де тут можна перекусити, так щоб швидко? Ну, на страх і ризик, а що робити", – зізнаються гості столиці.

Документи на м'ясо у власника кіоску є. А ось холодильника – немає, як і проточної води. Вартість вокзальної шаурми – 32 гривні.

Реклама

Тим часом, у маленькому ресторані за шаурму доведеться викласти 75 гривень. Шеф-кухар Павло Власюк пояснює: лаваш з хорошим м'ясом не може бути дешевим.

"Ціна відповідає якості, м'ясо має свої стандарти, властивості, відповідає санітарним вимогам", – каже шеф-кухар Павло Власюк.

Щоб фаст-фуд був безпечним, необхідна, перш за все, свіжість продуктів. На кухні – вода, м'ясо – в холодильнику. А кухар – не торкатися грошей. До того ж на кухні – ідеальна чистота.

Реклама

"Дезінфекція щоранку. Три-чотири рази на день дезінфікується поверхня, після чого ми приступаємо до роботи. І особиста гігієна", – пояснює шеф-кухар.

Люблять шаурму і жителі Старого Світу – тут вона на кожному кроці. Ціни – від 124 до 250 гривень. Але стандарти приготування – високі. Наприклад, в Брюсселі вуличних продавців ретельно перевіряють. Так що і місцеві, і туристи впевнені в якості страви.

В цілому, вулична м'ясна їжа може бути безпечною навіть при літній спеці, якщо кухар піклується про чистоту, а інгредієнти для страви – свіжі та мають документи.

Нагадаємо, в Києві – понад тисячу незаконних точок з продажу шаурмою, шість об'єктів, які працювали без дозвільних документів, вже демонтували.

У Держпродспоживслужбі нагадали, що в усі торгові точки неякісні продукти поставляв один суб'єкт господарювання, який здійснював реалізацію шаурми. На сьогодні його діяльність припинена.

Тим часом ще один масовий спалах гострої кишкової інфекції зафіксували в селі Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району: тут постраждало 18 осіб, в тому числі дві дитини. Захворювання також пов'язують з вживанням шаурми. І хоча епідрозслідування ще триває, до торгової точки вже є низка претензій. Наприклад, порушення температурного режиму і терміну зберігання продуктів.