До Києва повернувся ботулізм

2 листопада 2017, 12:51
Випадок захворювання зареєстрований в середу, 1 листопада

В'ялена плотва могла стати причиною захворювання. Фото: bfish.ru

У середу, 1 листопада, в Києві зареєстровано випадок захворювання на ботулізм, який може бути пов'язаний з вживанням рибної продукції.

Як повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в столиці, з'ясувалося, що хворий і його дружина вживали в їжу рибну продукцію – в'ялену плотву, придбану в продовольчому магазині в Київській області.

Реклама

Потерпілого госпіталізовано до реанімаційного відділення Київської міської клінічної лікарні №3, йому не була введена протиботулінічна сироватка в зв'язку з її відсутністю.

З метою вжиття протиепідемічних заходів про випадок захворювання на ботулізм повідомили Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області.

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum, що міститься в консервах, які неправильно приготовані і зберігаються.

Реклама

Основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих в домашніх умовах продуктів харчування. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, "родинні" спалахи захворювань.

Нагадаємо, Міжнародний комітет Червоного Хреста передав Україні вакцини проти правця і ботулізму. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Раніше програма розвитку ООН надала Міністерству охорони здоров'я сироватку проти ботулізму на 2,5 млн грн.

Реклама

Нагадаємо, в Україні цього літа був спалах ботулізму, за останні півроку – майже сотня хворих і дев'ять летальних випадків.