У Києві масово торгують фальшивим алкоголем: як відрізнити справжній коньяк від підробки

9 березня 2017, 14:08
Фальсифікатом торгують навіть в супермаркетах

У Києві до свят кількість підробленого алкоголю на полицях супермаркетів збільшується майже вдвічі, стверджують експерти. Однак розпізнати неякісне спиртне – зовсім неважко. Про те, що куплений в супермаркеті коньяк – підробка, Ігор зрозумів, ледь його спробувавши. "Дуже відчувався спирт і дуже багато гіркоти, що не характерною для такого виду напою", – пояснив Ігор Єрмоленко.

Навіть супермаркет не дасть гарантії, що ви купуєте оригінал, говорить експерт Максим. Більше третини алкоголю на ринку – фальсифікат. В інтернеті – повно оголошень про продаж концентратів, з яких нібито можна зробити будь-який алкогольний напій. Наприклад, набір для "віскі" обійшовся в 45 гривень.
Десять хвилин – і саморобний віскі за кольором не відрізняється від оригіналу. Розпізнати сурогат серед інших зразків ми просимо ресторатора Ігоря Єрмоленка. "Тут якийсь різкий смак, нехарактерний для натурального віскі", – розпізнає підробку експерт.

Реклама

Разом з експертом союзу споживачів Михайлом Шарковим шукаємо фальсифікат в супермаркеті. "Тут є гравіювання лазерне, а тут ми гравіювання жодного не бачимо", – показує він різницю між пляшками.

У винному відділі маркету ревізор за лічені хвилини знаходить підробку. "Наклеєна просто звичайним клеєм. Дата виробництва – подивіться – що тут можна визначити? Коли воно було зроблене? Це – підробка", – пояснює він.

А у винній пляшці за 33 гривні – не підробка. Але і не вино. "Робиться на заводі, вибито лазером. Але тут йдеться про те, що це – вода і що ще в складі можемо почитати. Але це – не натуральне вино", – розповідає експерт.

Реклама

Експерт радить звертати увагу на тару, етикетку і кришку. Особливо під час знижок і акцій. У барах – застерігає від коктейлів: приховати підробку серед кількох інгредієнтів простіше простого.