У Києві з'явилися ферми та екогороди

2 червня 2016, 09:50
Всіх охочих навчатимуть вирощувати і збирати урожай на своєму власному балконі

На терасі. Кияни вирощують овочі, ягоди і салати. Фото: facebook.com/meconomica

Кияни почали масово займатися садівництвом. Цієї весни в центрі міста з'явилася громадська мікрофермой, а в огородиках на ВДНГ вирощують екзотичні фрукти.

У центрі Києва, у дворику на вул. Пушкінській, 31-В-1, відкрилася літня тераса зі справжньою мікрофермой. У дерев'яних діжках, встановлених вертикально і горизонтально, ростуть м'ята, меліса, квасоля, пекінська капуста, полуниця, базилік, коріандр, кінза, кріп, мангольд (схожий на листя буряка), помідори, огірки, редиска.

Реклама

"Мета простору – популяризувати вирощування їжі серед молодого покоління", – розповідає ідеолог проекту і міський фермер Олександр Супрунець. За його словами, простір облаштували за два місяці і за 76 тисяч гривень, які вдалося зібрати за допомогою інтернету.

"Вже з 9 червня у нас стартує літня школа з агрокультури. На лекціях всіх охочих навчатимуть вирощувати і збирати урожай на своєму власному балконі, а дітям проводити майстер-класи з висадки і догляду за різними культурами. Також по неділях будуть проходити пізні сніданки, під час яких гостей будемо годувати вирощеними овочами, ягодами і салатами", – розповідає Супрунець, додаючи, що зібрані кошти від лекцій і сніданків підуть на підтримку майданчика. "Посадити своє рослина може кожен бажаючий. Ось тільки недавно вже зібрали перший урожай редиски", – додав Олександр.

Очікують перший урожай і на ВДНГ. Тут, на території в 2,5 га, поруч зі старою теплицею, кияни створили центр міської садівництва "Живий простір". На маленьких ділянках (всього їх 33), розміром три на три метри, городяни вирощують: помідори, перець, огірки, буряк, пастернак, цибулю, гірчицю, кукурудзу, гарбуз, горох, квасоля, близько 15 видів салату, лимони і навіть апельсини.

Реклама

За словами куратора проекту Анастасії Багній, "Живе простір" – це літній сільськогосподарське пригода для міських сімей, і "застовпити" собі ділянку може кожен бажаючий. Для цього необхідно залишити заявку на сторінці "Живого простору" в ФБ, зробити внесок у 150 грн, який піде на оновлення інвентарю (лопат, граблів, сап) і благоустрій території – перекопування грунту і покіс трави. Відвідувати свою ділянку можна кожен день. "Інвентар ми видаємо на місці. Щосуботи до нас приїжджає студент-куратор з Аграрного університету, який розповідає городникам, як правильно вирощувати культури, удобрювати їх. Найближчим часом плануємо проводити лекції про сільське господарство, веденні фермерського бізнесу і майстер-класи: будемо вчитися робити незвичайні соуси-заправки для салатів", – розповідає Багній.

Кияни в захваті від садівництва, і беруться вирощувати навіть екзотичні рослини на ВДНГ. "У мене ростуть лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути, свити, мушмула (дерево з кисло-солодкими плодами) і тамарілло (дерево з кисло-солодко-солоними плодами). Я планую висадити кивано (фрукт, за смаком нагадує диню, огірок і банан), які в маркетах продають по 100 грн за штуку, але при цьому вони спокійно ростуть в нашому кліматі", – розповідає киянка Ліза Волкова.