У Києві перевірили 103 заклади після масового отруєння людей суші: порушень не було тільки в чотирьох

3 липня 2017, 10:50
В холодильниках зберігалася зіпсована продукція, а у персонала не було санітарних книжок

У 15 закладах не дозволили проводити перевірки. Фото: domskidok.com

В рамках моніторингу закладів громадського харчування, який проводився в зв'язку з випадком масового отруєння після вживання продуктів в ресторанах японської кухні в Києві, співробітники Держпродспоживслужби відвідали 103 заклади. 15 з них не дозволили проводити у них заходи.

Про це пише 112.ua 

Реклама

з посиланням на заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Києві Олександр Овчаренко.

За його словами, тільки в чотирьох закладах не було виявлено жодних порушень. У всіх інших порушення були, причому, 30% закладів прийняли рішення тимчасово припинити роботу, до усунення недоліків, відповідно до рекомендацій співробітників Держпродспоживслужби.

"Були виявлені випадки риби без маркування, тобто, по документах купують кількість риби у відомої компанії і під ці документи потім везуть рибу невідомого походження, невідомого виробника. Якої вона якості, незрозуміло", – розповів Овчаренко.

Реклама

За його словами, в окремих випадках така риба надходила по всій мережі ресторанів (10-15 закладів): "Постачальник з незрозумілими документами поставляє рибу по мережі, це тисячі споживачів цієї продукції".

"Були випадки, коли невідомого походження були що постачальник, що риба. Приїжджав такий хлопець у футболці і кедах, в поліетиленовому пакеті шматок лосося. Добрий день, я привіз продукцію", – повідомив Олександр Овчаренко.

Також, серед виявлених недоліків були: відсутність державної реєстрації потужностей, недостатня кількість виробничих приміщень (для того, щоб потоки сировини і готової продукції не перетиналися, порушуються вимоги щодо технологічних процесів – наприклад, роли роблять в гарячому цеху, також, в гарячому цеху чистять овочі. При цьому, відсутнє або невпорядковане місце для зберігання інвентарю для протирання, місця для миття та дезінфекції).

Реклама

Крім того, були випадки зберігання продукції, термін зберігання якої скінчився, разом безпечної та якісної продукцією в одній холодильній камері, порушення умов товарного сусідства, незадовільний санітарний стан виробничих приміщень (бруд, потреба ремонту), відсутність контрольних приладів для вимірювання температури в місцях зберігання сировини, відсутність санітарних книжок у персоналу.

Нагадаємо, кількість отруєних суші в Києві зросла до 34. У чотирьох з них підтвердився сальмонельоз.

Поліція порушила кримінальну справу за статтею 325 КК ("Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням").

Фахівці Держпродспоживслужби з 1 липня проводять моніторинг закладів.