У Києві шестеро людей отруїлися грибами

24 липня 2018, 12:35
Постраждалі госпіталізовані, п'ятеро – у важкому стані

/ Фото: Анатолiй Бойко

У столиці на вихідних шестеро осіб було госпіталізовано в реанімацію лікарні швидкої допомоги з гострим отруєнням грибами. Про це повідомили в департаменті охорони здоров'я КМДА.

"Одна людина вже переведена до стаціонарного відділення в задовільному стані, стан решти п'ятьох – досить важкий. Всі пацієнти не просто мають кишкові та інші розлади через неправильне приготування або вживання грибів. У них отруєння неїстівними грибами", – розповіла директор департаменту Валентина Гінзбург.

Реклама

У департаменті нагадують, що симптоми отруєння можуть бути різними. Вони залежать від виду грибів, способу вживання і навіть від загального стану здоров'я людини.

"Наприклад, після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків вже через 30-60 хвилин можуть з'явитися нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. Такі отруєння здебільшого не призводять до летального результату, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення", – пояснюють медики.

Через 30 хвилин-2 години після вживання червоних мухоморів, отруйні речовини яких вражають нервову систему, людина страждає від галюцинацій, розладу або втрати свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. А найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, і деяких інших грибів.

Реклама

"Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодання рук і ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку", – попереджають в департаменті охорони здоров'я.

При прояві будь-яких симптомів тут радять терміново викликати швидку, а до її приїзду промити шлунок самостійно.

Нагадаємо, в жовтні минулого року в столичній лікарні "Охматдит" внаслідок отруєння грибами померла 10-річна дівчинка, мешканка села Журавка Варвинського району Чернігівської області. Як повідомляють на сайті Чернігівського обласного лабораторного центру МОЗ України, дитина отруїлася, вживши в їжу бліду поганку (її легко сплутати з сироїжками або парасольками. – Авт.).

Реклама

Як раніше повідомляв "Сегодня", у вересні в Києві до лікарні були госпіталізовані шестеро людей, які їли неправильно оброблені гриби. У Департаменті охорони здоров'я КМДА нагадують, що основні ознаки отруєння грибами – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. При вживанні деяких видів отруйних грибів, які вражають нервову систему, можуть з'являтися такі симптоми, як галюцинації, і втрата свідомості.

Лікарі застерігають, що обережними потрібно бути навіть з їстівними грибами. Фахівці відзначають, що сам продукт досить важкий для шлунка, а проблеми може відчути і здорова людина, а також ті, хто страждає холециститом, панкреатитом, у кого застій жовчі.