У Києві шикуються довгі черги за дешевим хлібом

4 грудня 2015, 07:05
Кияни готові мерзнути в чергах на вулиці і навіть битися

За хлібом. Кияни простоюють у чергах, щоб встигнути купити пару свіжих буханок за низькою ціною. / Фото: Григорій Салай

З початком грудня в Києві відбулося чергове подорожчання хліба. Ціни зросли на український столичний подовий (з 6,90 грн до 7,92 грн), пшеничний традиційний (з 5,64 грн до 6,24 грн) і батон нарізний київський (з 5,34 грн до 5,64 грн). При цьому, як поспішили запевнити в "Київхлібі", вартість соціальних сортів хліба український домашній (5,25 грн), пшеничний київський (4,05 грн) і батон звичайний (4,15 грн) підвищуватися не буде. Купити їх за такою ціною можна в спеціалізованих кіосках "Київхліба", які почали встановлювати з початку цього року у всіх районах Києва (зараз їх у столиці вже більше 100 штук). За словами самих киян, соцхліб у цих кіосках дійсно відпускають за заниженою ціною. Ось тільки купити його часто не виходить: "Черги, як у мавзолей! Розмітають все буквально за півгодини після завезення – а до завезення люди годину мерзнуть у черзі", – каже киянин Євген Рудик. Щоб перевірити, чи дійсно так проблематично купити дешевий хліб, ми пройшлися по декількох кіосках.

ХЛІБ І КОНСЕРВИ. Перший кіоск по вул. Борщагівській більше нагадує звичайний продуктовий ларьок: крім кондитерських і хлібобулочних виробів, тут можна також купити заморожені пельмені, крупи, макарони, рибні консерви, молочку, солодку воду і жуйку. Покупців у черзі – близько 7 осіб, в основному пенсіонери. Кожен, підходячи до черги, насамперед перепитує у продавця: "Чи не подорожчав соцхліб?". Купити тут буханець дешевого хліба нам не вдається: ми прийшли занадто пізно, близько 12:00, полиці з соціальною випічкою вже спорожніли. Завезення ж у кіоски відбуваються тричі на день: о 8-й ранку, о 14-й дня, і о 16-й вечора. Щоправда, люди скаржаться: ранковий хліб у кіоски приїжджає не о 8-й, а ближче до 10-ї, тому доводиться довго мерзнути.

Реклама

У ЧЕРЗІ. У кіоску по вул. Лепсе ми встигаємо до денного завезення, але біля входу в магазин вже товпиться близько 12 покупців, ще три людини чекають всередині (більше там не поміщається). Одна з жінок, весь час поплескуючи себе руками по тілу, примовляла: "Ох! Ну і холодно ж чекати!". "Ось так – щодня. Можна простояти 20 хвилин, а можна і годину. Головне – прийти до завезення, інакше потім вже хліб не купиш, і потрібно знову кілька годин чекати. Я ось, наприклад, по дві, а то й по три буханки відразу купую – щоб щодня не ходити", – розповідає пенсіонерка Маргарита Вікторівна. За словами жінки, вона готова мерзнути годинами, щоб купити пару буханок за низькою ціною: "У супермаркеті батон коштує близько 6 гривень, а тут – трохи більше 4-х грн! Та й часто він у магазині черствий, а тут завжди свіжий і теплий".

З БІЙКАМИ. Промерзнувши в черзі півгодини, але так і не діставшись до каси, ми вирішуємо відвідати ще один кіоск – на Повітрофлотському проспекті. Тут, на диво, порожньо, та й хліб ще є. "А черга була трохи раніше, відразу після завезення. Але у нас зазвичай ажіотажу немає, на відміну від кіоску біля станції метро "Політехнічний інститут". Там під час завезення навіть до бійок доходить!",- каже продавщиця і простягає нам пакет з довгоочікуваним буханцем.

Встановлять ще кіоски

Реклама

У "Київхлібі" знають, що соцхліб користується величезним попитом. "Тому і завезення в ці кіоски тричі на день", – говорить прес-секретар "Київхліба" Наталія Лук'янова. За її словами, КП планує встановити ще понад 70 кіосків (зараз є близько 130): "Самі кияни просять більше кіосків. Дуже багато звернень від мешканців Печерського району (зараз там всього три ларька). Але встановити їх не так просто – це потрібно узгодити з КМДА, "Київенерго" і РДА".

У кіосках. Крім хліба, можна купити бакалію. Фото: Г. Салай