У школах Києва тестують нове меню: чим дивували учнів

15 грудня 2017, 07:36
Школярів захопив незвичайний салат, а суп впав в немилість

На кухні. Кулінар Євген Клопотенко чаклує над стравами. Фото: А. Курцановська

У Києві почалося тестування нового меню для шкільних їдалень, яке разом з командою розробив відомий кулінарний експерт і переможець кулінарного телешоу Євген Клопотенко. Першими нові страви продегустували учні спеціалізованої школи №141 Дніпровського району. "Сегодня" побачила, чим дивували школярів.

Продзвенів дзвінок на велику перерву, і учні помчали в їдальню – на обід. Випробувати нове меню прийшли близько тридцяти учнів, з першого по одинадцятий клас.

Реклама

Їм запропонували салат з пастою і буряком (відварені макарони, буряк, масло, свіжоморожений горох, сік лимона, сіль, перець), суп фермерський (вода, гарбуз, цибуля, морква, корінь селери, капуста, перловка, лавровий лист, сіль, перець), нагетси з домашнім кетчупом (курячий фарш, яйця, борошно, панірувальні сухарі, сіль, перець) і чай масала (чорний чай, молоко, ваніль, гвоздика, кориця). У стандартному меню, для порівняння, значився борщ і гречана каша з курячою котлетою.

Страви. В меню – суп, нагетси і салат з пастою і буряком. Фото: А. Курцановська

Реклама

"Я просто взяв існуюче меню в шкільних їдальнях і змінив страви. Наприклад, за допомогою спецій або змінивши термообробку. Я прихильник запікання і проти того, щоб дітям щось смажили на сковороді з великим додаванням соняшникової олії, – каже Євген. – Займаючись зміною шкільного харчування, я став часто спілкуватися з дітьми, щоб зрозуміти, яка їжа їм подобається. Тепер я точно знаю, що дитяче серце тріпоче перед різними котлетками. Особливо, якщо йдеться про наггетси. Їх можна зробити не тільки смачними, а й корисним – приготувати у духовці, на це необхідно всього шість хвилин. А в процесі приготування супу я відмовився від звичної засмаженої цибулі та моркви. Прибрав всі шкідливості і спробував зробити здорові і корисні страви".

Після дегустації школярі заповнили анкети, в яких виставили бали за страви. Найбільше до душі їм припали нагетси і чай масала. "Нагетси прикольні. Без скоринки, як в фастфудах, але за смаком не поступаються", – ділиться враженнями Настя з 7-А класу.

"Шикарний чай! Я раніше його не пив, а тепер буду заварювати вдома постійно", – запевнив Марк з 10-Б.

Багато першокласників в першу чергу з'їли салат, залишивши порожніми тарілки. А ось суп у дітей потрапив у немилість. Один хлопчик в анкеті написав, що "суп виглядав незвично, на смак був не дуже. Але все ж краще, ніж звичайний розсольник". Микита з 2-А на питання, чому не з'їв суп, відповів: "Просто він несмачний".

Реклама

Тестують. Школярі під час обіду оцінили нові рецепти. Фото: А. Курцановська

Клопотенко обіцяє недоліки врахувати.

"Так, я бачив, що більшість дітей забракували суп. Буду розбиратися, чому. Можливо, не всі люблять гарбуз або не вистачило насиченості смаку. Упевнений, що діти 100% будуть їсти гарбуз, можливо, не в такому вигляді. Буду далі експериментувати. В інших школах діти спробують супи авголемоно і мінестроне, пастуший пиріг, салат з капустою, ароматним маслом і насінням, салат з фіолетовою капустою і соусом вінегрет, пасту з курячим соусом, чай каркаде, лимонад", – говорить він.

До кінця року нове меню також випробують в гімназії №191 (Березняки) і школі №246 (Воскресенка). За результатами тестування в новий збірник рецептів по необхідності будуть внесені корективи – на першому етапі в нього увійдуть близько 30 нових страв. Після буде випущена брошура, яку після узгодження в держорганах розішлють і в інші школи.

Думка дієтолога про харчування в школах

Дієтолог Марія Федоренко вважає, що шкільне меню перенасичене не найкориснішою принаймні їжею: сосиски, булки, пиріжки, а в чаї, какао, компотах багато цукру.

"Ця їжа вкрай приваблива для школярів, але не несе в собі ніяких корисних речовин крім надлишку вуглеводів. А ось каші, супи, де як раз і зібрані необхідні жири, білки, вуглеводи, школярі навідріз відмовляються їсти. Тому що не смачно і виглядає неапетитно . Але ж для дітей дуже важливо, щоб їжа виглядала красиво", – говорить вона.

За словами дієтолога, обов'язково в раціоні школяра повинні бути фрукти по сезону.

"Особисто мене дивує, чому в шкільних їдальнях в надлишку продають різні борошняні вироби – кекси, піци, ватрушки, а ось яблука не купиш. Моя дочка-першокласниця знає, що булки їсти шкідливо, але їй іноді хочеться щось купити в їдальні. Вона б витратила свої гроші на банан або яблуко. Але у дитини немає вибору – фрукти в нашій шкільній їдальні не продають. Знаю, що в деяких школах уже поміняли харчування. Замість непривабливих курячих котлет, пропонують курячий "шашличок", цікаві салати. І діти їдять таку їжу із задоволенням", – розповідає Марія Федоренко.

На її думку, робота в цьому напрямку повинна вестися з двох сторін: батькам необхідно прищеплювати дітям здорові звички в їжі, а школа – забезпечити здоровий вибір.

Нагадаємо, вчені заявляють, що в раціоні завжди має бути різноманітність, адже щоденне вживання однієї і тієї ж їжі негативно позначається на організмі.