На столичних ринках і в супермаркетах кілограм полуниці продають по 100-150 грн. У травні минулого року ціни були в двічі нижчими.
Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".
Продавці визнають – ціни недоступні, тому і класти на терези полуницю доводиться нечасто. Але і дешевої ягоди навіть в розпал сезону не обіцяють, оскільки на урожай вплинули морози. Переконують, що навіть в сезон кілограм полуниці коштуватиме 50-60 грн.
Експерти ж заспокоюють, що вже через кілька днів полуниця буде дешевшати.
"Якщо найперша полуниця на Закарпатті коштувала 80 гривень за кілограм, то зараз там вона вже 60-65 гривень. До Києва поки довезли ту полуницю, яку там купували по 80 гривень. Тому вже в кінці цього тижня або вже у наступному ми можемо побачити ціну на полуницю в Києві в межах 60 гривень за кілограм", – прогнозує керівник Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Тим часом дієтологи застерігають, що навіть смачна і запашна ягода не завжди безпечна. Адже справжній сезон полуниці почнеться тільки через місяць, а та, що вже на прилавках – не вітамінна, а практично нітратна бомба, за яку організм вам спасибі не скаже.
"Як будь-яка інтоксикація, це супроводжується пошкодженням печінкових клітин, можуть виникати розлади травлення", – говорить дієтолог Олександр Кущ.
А щоб не нашкодити ні шлунку, ні гаманця, радять потерпіти хоча б два тижні.