У Київській області відроджують особливе сухе варення

2 квітня 2018, 12:01

Балабухівське варення особливе тим, що зберігає смак максимально схожим на продукт у свіжому вигляді

У Київській області сподружжя відроджує легендарне сухе Балабухівське варення. Виготовляють його з майже забутого рецепту XIX століття.

Реклама

Рецепт знаменитого в XIX столітті "Балабухівського сухого варення" Ярослав Семенець з дружиною знайшли випадково, в стародавній книзі.

"Було досить складно адаптувати всі міри, ваги, об’єми до сучасних умов. Залишити готові цукати на кілька днів на протязі – ось у нас гарантований протяг – це вентилятор", – розповідає автор ідеї Ярослав Семенець.

Варення з фруктів та овочів і навіть з кореня петрушки і пастернаку. Його особливість – зберегти смак максимально схожим на продукт у свіжому вигляді. Для цього сировину варять в сиропі і за спеціальних умов.

"Морква більше любить цукру, гарбуз – ні. Сім днів ми його варимо, і потім воно йде далі", – розповідає завідувач виробництвом Олена Сорока.

Реклама

Далі продукт іде на сушку, де вилежується кілька днів. На цьому етапі смак варення по-київськи набуває свого оригінального смаку. І ласувати ним можна ще протягом півроку.

В тренді
У метро Києва вже збирають "березовий сік" (фото, відео)

Приблизно в такій атмосфері чаювали сім'ї в Києві наприкінці XIX століття. А головним в ритуалі був навіть не чай, а ось таке Київське сухе варення.

Сто років тому київське або "Балабухівське" сухе варення знав кожен шанувальник солодкого. Це був один із перших брендів в столиці. А ось після революції 1917 року він зник.

"Всі, хто приїжджав до Києва, – і почесні гості та прості люди – всі хотіли привести з Києва сувенір, сухе київське варення. Герцог Монпансьє, гурман, коли був у Києві, теж обов'язково замовляв кілька кілограмів київського варення", – говорить старший науковий співробітник музею Булгакова Ірина Воробйова.

Повернути популярність київському сухому варенню – мета Ярослава Семенця. Щоб старовинний рецепт і продукт знову став візитною карткою столиці України в усьому світі.

Реклама

Раніше ми писали, що з імбиру, меду і лимонів виходить відмінне зимове варення. Всього за кілька хвилин ви приготуєте вітамінну суміш, яка врятує при застуді, підніме настрій і додасть бадьорості.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...
Хочеш бути в курсі останніх подій?
Підпишись на повідомлення. Показуємо тільки термінові і важливі новини.
Хочу бути в курсі
Я ще подумаю
Будь ласка, зніміть блокування повідомлень в браузері!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти