Як уберегтися від небезпечного ботулізму: перші ознаки смертельної хвороби

1 червня 2017, 15:09

Наталя Мамчур

Розвинутися небезпечне захворювання може при вживанні їжі, яка накопичила токсин

Спалах ботулізму, що стався днями в столиці, злякала киян. "Побачила в новинах, що у нас в Голосієво чоловік помер від ботулізму і ще двоє потрапили до лікарні. Чи можна якось уберегтися від цієї небезпечної хвороби і на що варто звертати увагу, щоб не заразитися?" – запитує Наталія Прокопчук.

Реклама

"Ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання. Розвинутися воно може при вживанні їжі, яка накопичила токсин. Це в'ялена або слабосолона риба, ковбаса, м'ясні і рибні консерви, в тому числі домашнього виготовлення. Категорично не можна їсти консерви, якщо банка здулася: навіть якщо їх вид і смак не змінився", – розповів "Сегодня" Дмитро Турчак, директор департаменту охорони здоров'я КМДА.

Він також уточнив, що стовідсотково вберегтися від хвороби неможливо, але варто бути напоготові при перших симптомах. Не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до лікаря.

В тренді
У Києві біля станцій метро Університет і Арсенальна з'являться нові наземні переходи

"При ботулізмі температура може бути відсутня. Один з найбільш інформативних і ранніх симптомів – порушення ближнього зору. Перед очима може з'являтися "сітка" або імла, яка заважає бачити. Тут з'являється й найсильніша сухість у роті, слабкість в м'язах, шлунково-кишкові розлади", – розповів Дмитро Турчак.

Реклама

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти