У Києві з'явилися ферми та екогороди

Всіх охочих навчатимуть вирощувати і збирати урожай на своєму власному балконі

Кияни почали масово займатися садівництвом. Цієї весни в центрі міста з'явилася громадська мікрофермой, а в огородиках на ВДНГ вирощують екзотичні фрукти.

У центрі Києва, у дворику на вул. Пушкінській, 31-В-1, відкрилася літня тераса зі справжньою мікрофермой. У дерев'яних діжках, встановлених вертикально і горизонтально, ростуть м'ята, меліса, квасоля, пекінська капуста, полуниця, базилік, коріандр, кінза, кріп, мангольд (схожий на листя буряка), помідори, огірки, редиска.

Реклама

"Мета простору – популяризувати вирощування їжі серед молодого покоління", – розповідає ідеолог проекту і міський фермер Олександр Супрунець. За його словами, простір облаштували за два місяці і за 76 тисяч гривень, які вдалося зібрати за допомогою інтернету.

"Вже з 9 червня у нас стартує літня школа з агрокультури. На лекціях всіх охочих навчатимуть вирощувати і збирати урожай на своєму власному балконі, а дітям проводити майстер-класи з висадки і догляду за різними культурами. Також по неділях будуть проходити пізні сніданки, під час яких гостей будемо годувати вирощеними овочами, ягодами і салатами", – розповідає Супрунець, додаючи, що зібрані кошти від лекцій і сніданків підуть на підтримку майданчика. "Посадити своє рослина може кожен бажаючий. Ось тільки недавно вже зібрали перший урожай редиски", – додав Олександр.

Очікують перший урожай і на ВДНГ. Тут, на території в 2,5 га, поруч зі старою теплицею, кияни створили центр міської садівництва "Живий простір". На маленьких ділянках (всього їх 33), розміром три на три метри, городяни вирощують: помідори, перець, огірки, буряк, пастернак, цибулю, гірчицю, кукурудзу, гарбуз, горох, квасоля, близько 15 видів салату, лимони і навіть апельсини.

Реклама

За словами куратора проекту Анастасії Багній, "Живе простір" – це літній сільськогосподарське пригода для міських сімей, і "застовпити" собі ділянку може кожен бажаючий. Для цього необхідно залишити заявку на сторінці "Живого простору" в ФБ, зробити внесок у 150 грн, який піде на оновлення інвентарю (лопат, граблів, сап) і благоустрій території – перекопування грунту і покіс трави. Відвідувати свою ділянку можна кожен день. "Інвентар ми видаємо на місці. Щосуботи до нас приїжджає студент-куратор з Аграрного університету, який розповідає городникам, як правильно вирощувати культури, удобрювати їх. Найближчим часом плануємо проводити лекції про сільське господарство, веденні фермерського бізнесу і майстер-класи: будемо вчитися робити незвичайні соуси-заправки для салатів", – розповідає Багній.

Кияни в захваті від садівництва, і беруться вирощувати навіть екзотичні рослини на ВДНГ. "У мене ростуть лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути, свити, мушмула (дерево з кисло-солодкими плодами) і тамарілло (дерево з кисло-солодко-солоними плодами). Я планую висадити кивано (фрукт, за смаком нагадує диню, огірок і банан), які в маркетах продають по 100 грн за штуку, але при цьому вони спокійно ростуть в нашому кліматі", – розповідає киянка Ліза Волкова.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
ЗАПРАВКИ
Паливо сьогодні
95+
95
ДП
ГАЗ
57,19
56,30
52,59
27,57
57,49
54,99
52,54
27,11
58,05
57,62
50,77
28,93
59,00
57,00
51,90
27,22
59,29
58,09
55,09
28,48
61,99
59,99
55,99
28,97
61,99
59,99
55,99
28,98
62,49
59,34
55,41
28,48
62,99
60,99
56,99
28,98
-
53,19
49,87
26,71
Наша економіка
5 головних цифр
1
Споживча інфляція Споживча інфляція
18%
2
Облікова ставка Облікова ставка
25%
3
Офіційний курс євро Офіційний курс євро
29,7 грн
4
Офіційний курс долара Офіційний курс долара
29,25 грн
5
Міжнародні резерви Міжнародні резерви
$22,8 млрд
Знати більше💡
"Ми з України"
Наш плейлист

PROBASS ∆ HARDI

"Доброго вечора"

PROBASS ∆ HARDI

Макс Барських

"Буде весна"

Макс Барських

Олександр Пономарьов

"Україна переможе"

Олександр Пономарьов

Антитіла

"Топити за своє"

Антитіла

ТНМК и Kozak System

"Мамо"

ТНМК и Kozak System
Співаймо разом!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти