Випічка за стародавніми рецептами: як в Києво-Печерській лаврі печуть хліб

18 липня 2017, 17:53

События на ТК Украина

Ченці приступають до роботи, поки все місто ще спить, і не користуються сучасною "хімією"

У Києво-Печерській лаврі готують хліб і випічку за столітніми рецептами. Ченці беруться за роботу ще вночі. Здобу їдять не тільки в монастирі, але і розбирають парафіяни.

Реклама

Поки місто спить, монахи і послушники починають випікати просфори для богослужінь. Перед справою – коротка молитва. Борошно тільки вищого гатунку, вода і дріжджі. Три години тісто сходить – і готово для ліплення. "Нарізають верхи, нарізають низи, що символізує людську і божественну сутність", – говорить Максим, послушник.

За день тут випікають сім з половиною тисяч просфор. На кожній вручну проставляють печатку, яка символізує Божу Матір чи Ісуса Христа. Є серед них і особливі, святкові. "Це наша Києво-Печерська дореволюційна печатка. І вітальні просфори старшим братам на день ангела", – пояснює Максим.

Поки ченці працюють, в сусідній пекарні для них готують духмяний хліб і пиріжки з солодкою начинкою. "Поки воно маленьке таке, коли воно підросте – пухке буде. Тісто потрапляє на розкатувальну машину, у нас йде розкочування тіста до певної товщини, це прискорює працю", – поділилася Памва, ієродиякон Києво-Печерської лаври.

Пиріжків на будь-який смак, піци, тортиків і навіть хачапурі виходить до трьох тисяч. Секрет смаку – в щирій молитві і простоті. "Ми не використовуємо розпушувачів. І "таблицю Менделєєва" ми не використовуємо", – пояснює ієродиякон Києво-Печерської лаври.

В тренді
На Контрактовій в фонтан додали мийний засіб: дивіться, що було потім (фото)
Фото: REUTERS/Yves Herman
В тренді
На станції київського метрополітену "Льва Толстого" серед ночі знесли МАФи (відео)
Знесення МАФів на Льва Толстого
В тренді
Струмом не вб'є. Хто буде користуватися дефібриляторами в метро Києва
Реклама

Всі інгредієнти в випічці тільки з власного господарства Лаври, а воду додають з святого джерела. Здоби, овочів і молочної продукції в Лаврі вистачає не тільки для служителів, але і для киян. "Ми продаємо масло власного виробництва, і мед у нас дуже смачний. Дзвонять і просять, щоб їм залишили", – говорить Олена, продавець.

Проходить кілька годин – і монахи завершують свою щоденну справу. А в пекарні якраз поспів запашний хліб, особливого смаку і аромату, який не купиш ні в одному супермаркеті.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти