У Києві презентували свій гастропродукт "Kyiv Pie". Якщо простіше, це пиріг з різними начинками. Сайт "Сьогодні" побував на презентації.
Раніше назву продукту не називали, тримали в секреті. І в соціальних мережах вже почали жартома писати, що мер Києва схрестив перепічку, котлету по-київськи і чебуреки. І з’ясувалося були близькі до розгадки – йдеться про випічку.
В управлінні туризму та промоцій КМДА розповіли, що нову страву розробили спільно з Асоціацією гастрономічного туризму України.
До процесу створення гастропродукту були залучені шеф-кухарі київських ресторанів. Він виготовлений виключно з продуктів, які вироблені в Києві та Київській області.
"Ми представили три види київського пирога: з коренеплодами, рибою і потрошками. Думаю, ці три види пирогів мають сподобається туристам, які приїжджають до нашого міста. Насамперед – це оновлений елемент гастрономічної кухні Києва і здорова їжа. Поки це тестовий проєкт. Якщо інші ресторани погодяться приєднатися до нас, ми з радістю будемо популяризувати цей київський продукт", – розповіла сайту "Сьогодні" Марина Радова, начальник управління туризму та промоцій КМДА.
Вартість одного пирога з коренеплодами або з потрохами – до 1 євро, а ті, що з рибою коштуватимуть трохи більше одного євро.
Марина Радова каже, що ідей зі створення київської страви було багато, але зупинилися на пирогах.
"У нас вже є котлета по-київськи, перепічка, київський торт. Тому в процесі дискусії між кулінарами, кухарями і нами, було вирішено зупинитися на пирогах. Для цього провели ціле дослідження київської кухні. Можливо в майбутньому лінійка київських страв буде оновлюватися і доповнюватися", – каже Марина Радова.
Президент Всеукраїнської асоціації гастрономічного туризму розповідає, що при створенні нового продукту їм дуже хотілося здивувати туристів і самих киян.
"Вивченням київської кухні і страв я займаюся чотири роки. Перед нами стояло завдання зробити страву, щоб вона була технологічною, щоб вона була для ресторанів і для простого столу, щоб вона переживала доставляння, відповідала сучасним брендам і запитам сучасної людини, довго зберігалася. Всім цим вимогам відповідає випічка. З іншими видами страв все складніше", – розповідає сайту "Сьогодні" Олексій Волков, президент Всеукраїнської асоціації гастрономічного туризму.
За його словами, Київ неймовірно багатий на свої страви, багато з яких нам абсолютно невідомі.
"Пару років тому ми навіть реконструювали банкет Київського князя ... Потрібно розуміти, що київська народна кухня – це один зріз страв, а київська панська чи шляхетна кухня – це зовсім інше. У Києві збереглося дуже багато різних кулінарних традицій. Тут в різні часи переважала кухня Литви, Польщі, Криму. Наприклад, такий факт, в 1746 році Київський митрополит на Великдень дозволив собі замовити 10 каракатиць, і з задоволення їх покуштував", – додає Олексій Волков.
За його словами, було зібрано дуже багато цікавої інформації про кулінарний Києв, в цьому допомогли архівні записи, зокрема, в Софії Київській.
І що цікаво, хлібобулочні продукти були присутні як в народній кухні, так і в панській чи шляхетній. Відштовхуючись від цього вирішили зупинитися на пирогах.
На його думку, найпопулярніші традиційні київські страви – це київський пиріг, котлета по-київськи, перепічка, ребра по-київськи, а також соління.
"Іноземці приїжджаючи до Києва просто в захваті від солінь, чи ферментованих овочів. Також дуже популярним стає крафтове пиво, зокрема вироблене в Києві. Відновлюються рецепти київського сидру і меду. Можу сказати, що це вже перейшло з розряду експериментів в розряд висококласного продукту. Ці напої займають призові місця на виставках за кордоном", – запевняє Олексій Волков.
Він зазначив, що найголовніше, що на все це є попит.
Раніше ми писали, що в Києві подорожчала легендарна перепічка.
Нагадаємо, що українка створює реалістичні 3D-торти. Вона прославилася в британських ЗМІ.