У Києві відкриється унікальна новорічна виставка

12 грудня 2016, 18:01

Відвідувачі побачать п'ять інсталяцій: початок ХХ століття, 30-ті – 40-ві роки, 80-ті і 90-ті роки минулого століття, 2017 рік

16 грудня в Києві відкриється унікальна історико-гастрономічна виставка "Новий рік за 100 років". Відвідувачі зможуть простежити еволюцію найулюбленішого свята українців протягом останнього сторіччя, відчути дух Нового року різних періодів (від початку ХХ століття і до наших днів), дізнатися, що їли, пили, слухали, яких традицій і яких гастрономічних тенденцій дотримувалися українці.

Реклама

Виставка історії Нового року – одна з головних подій святкового грудня, поряд з центральною ялинкою і ярмарками.

"За статистикою, 65% українців вважають Новий рік своїм улюбленим святом. Ми хочемо показати за допомогою унікальних і рідкісних експозицій, як розвивалася традиція святкування. Адже основний момент – збиратися з близькими і друзями за великим столом – зберігся до сьогоднішніх днів, – розповідає представник організатора виставки Оксана Панкіна. – Головною складовою експозиції стануть відразу 5 новорічних столів, щедро заповнених різними стравами і напоями".

Інтерактивна експозиція складатиметься з 5 інсталяцій, що відтворюють новорічну атмосферу різних періодів: початок ХХ століття, 30-ті – 40-ві роки, 80-ті і 90-ті роки минулого століття, 2017 рік. Кожен з експонатів буде являти собою стилізовану зону з тодішніми меблями, ексклюзивними елементами декору і сервірованим новорічним столом.

Кожна зі святкових інсталяцій являє собою не тільки гастрономічну, а й історичну реконструкцію. Старовинні канделябри і посуд з бутафорським смаженим поросям і млинцями з ікрою прикрасять перший стіл початку ХХ століття. Домашня консервація і соління візуалізують середину ХХ століття. У зоні 80-х можна буде послухати музичні новорічні виступи тих років. Куточок 90-х неможливо уявити без килимів на стінах, курки-гриль і розчинних напоїв "Юппі" на столі. По телевізору можна буде подивитися "Блакитний вогник".

Реклама

Декоратори проекту Олександра Патока і Тата Вербі зізнаються, що знайти посуд ХХ століття виявилося так само важко, як і торшер з 80-их років: "Ми шукали все необхідне на блошиних ринках, в приватних колекціях, у бабусь і дідусів, які просто зберігають удома старовинні речі, – каже Олександра Патока. – Старим експонатом став свічник приблизно 1905 року випуску. Саме такий на початку минулого століття ставили на святковий стіл разом з гілками ялинки. Окремо ми задіяли бутафорії – відтворили, зліпили і вручну розписали їжу – і виклали на посуд відповідних років. Адже в кожен період була своя гастрономічна мода".

Спеціальні інформаційні стенди розкажуть історію виникнення і еволюції новорічних страв: як і коли з'явилися чорна ікра і шпроти, які свого часу були справжніми гастрономічними скарбами; як в 1966 році новорічні столи по всій країні заполонив "Київський торт"; яка легенда розповідає про створення салату шуба, як змінювався салат олів'є та ін.

В тренді
На Контрактовій в фонтан додали мийний засіб: дивіться, що було потім (фото)
Фото: REUTERS/Yves Herman
В тренді
На станції київського метрополітену "Льва Толстого" серед ночі знесли МАФи (відео)
Знесення МАФів на Льва Толстого
В тренді
Струмом не вб'є. Хто буде користуватися дефібриляторами в метро Києва

"Святкування Нового року зародилося за часів Петра Першого, – зазначає етнолог і культуролог Юлія Нікішенко. – Але тільки з 30-х років ці дні стали вихідними і почалася традиція встановлювати і прикрашати ялинки. У той час з'явилася "Книга про смачну і здорову їжу"  - легендарне керівництво для домогосподарок. Святковий стіл почав наповнюватися модними продуктами, а з середини 60-х до кінця 70-х років закріпилися досі знакові новорічні страви: олів'є, шуба, холодець, заливна риба, шпроти. До речі, в кінці 70-х купити майонез до Нового року було подвигом. В цей же час мандарини "прижилися" як новорічний продукт. Апельсини вважалися імпортними, а мандарини – своїми, бо їх привозили з дружньої Грузії. На початку 80-их їх стали вкладати в дитячі святкові подарунки, ця традиція існує до цього часу".

У вихідні дні на території сучасної інсталяції відвідувачам також запропонують експрес-святкування Нового року: кожну годину під бій курантів гості зможуть підняти келих шампанського, скуштувати салат олів'є і загадати бажання. Таким чином, у киян і гостей столиці з'явиться додаткова можливість відсвяткувати Новий рік з усіма близькими, рідними, друзями, колегами, коханими.

Історико-гастрономічна виставка "Новий рік за 100 років" – 16-25 грудня.

Реклама

Галерея D12, вул. Десятинна, 12.
Щодня з 10:00 до 20:00.

Вхід вільний.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти