Харків'яни запустили незвичайний проект "Сніг на голову", щоб показати, що люди з інвалідністю мають рівні можливості з іншими. Кілька місяців люди з ментальної інвалідністю безкоштовно вчилися кулінарній майстерності під керівництвом шеф-кухаря і волонтерів.
Молодь навіть влаштувала дві вишуканих вечері, а вже цього року команда проекту збирається відкрити своє кафе. Навчати особливих людей кулінарним премудростям вирішили 21-річна Тетяна Каменєва і 30-річний Михайло Чорноморець.
"Ми хочемо, щоб наш проект став таким прожектором, який показує, що молодь може бути включена в роботу і бути повноцінними членами команди, що інвалідність – це дурниця, яка не визначає людину і її здібності", – заявила Тетяна.
Автори проекту заявляють: "Ось вам сніг на голову – люди з інвалідністю можуть бути крутими працівниками. І ми не переконуємо вас, а констатуємо факт".
У команді працюють 10 осіб з ментальною інвалідністю – аутизмом, синдромом Дауна, розумовою відсталістю у віці від 17 до 44 років, а також самі творці, волонтери і шеф-кухар Олександр Білодід.
Два з половиною місяці людей з інвалідністю безкоштовно навчали на майданчику кулінарної академії Al.Cuisine різних процесів приготування ресторанних страв. А отриману майстерність вони продемонстрували під час двох вишуканих вечерь, одну з яких влаштували у темряві.
"Для молоді заняття були повністю безкоштовними. Ми з партнером оплатили заняття й оренду, закупівлі, порахували так, щоб частину витрат компенсувати за рахунок продажу квитків на вечерю", – пояснила Тетяна.
Під час першої вечері подавали суп з судака з овочевою локшиною, запечену качку і Брауні з морозивом з сиру дорблю і солоної карамелі. А під час другого – гості з зав'язаними очима розпізнавали незвичайні смаки: фуа-гра в молочному шоколаді з фундуком, фуа-гра в вишневому соусі з агар-агар, грибний паштет, креветочне морозиво на подушці з лаймовою піною з мусом з маракуї і на десерт – шоколадну сферу, залиту гарячим полуничним джемом і з мигдальним коржем.
32-річний учасник проекту Давид Мілітосян вважає, що проект відкриває майбутнє для людей з інвалідністю.
"Наш шеф Олександр добре пояснює, готувати дуже цікаво. Це не тільки допоможе в роботі, а й коли у мене буде родина, я зможу влаштувати смачну романтичну вечерю. Я зустрів тут друзів, мене підтримують, навчають, дають поради і люблять", – розповів хлопець.
На думку Олени Олійник, мами 20-річної дівчини Лії, проект дає реальний шанс отримати роботу в майбутньому і бути соціально значущими: "Завдяки такому формату у дитини створюється певне коло друзів на довгий час, не обмежений тільки родичами".
З її слів, дочка стала зібранішою і навчилася краще розмовляти, а також може користуватися громадським транспортом без допомоги. Зараз команда "Сніг на голову" готується до відкриття свого кафе, де на кухні будуть працювати учасники проекту, які пройшли навчання.
Зі слів Михайла Чорноморця, вони хочуть бути конкурентоспроможними на ринку, щоб люди приходили в кафе не з жалю, а тому, що там дійсно якісний сервіс і смачна їжа.
Нагадаємо, з 1 квітня в Україні набули чинності нові Державні будівельні норми, які стосуються інклюзивності. Зокрема, роботодавців зобов'язали обладнати робочі місця для людей з інвалідністю.
Також ми писали про те, що в Харківській області відкрили 5000 вакансій для людей з інвалідністю. До того ж, у Харкові кулінарну справу почали викладати безробітним з інвалідністю. Керує таким соціальним експериментом досвідчений шеф-кухар. Він каже, що учні дуже старанні і швидко вчаться.