Як правильно вибирати рибу: важливі поради

13 червня 2014, 05:23
Якщо риба свіжа, то зябра повинні бути яскраво-червоного, а іноді темно-червоного кольору

Якщо риба жива, то її поміщають у спеціальні ванни або акваріуми / Фото: Олександр Яремчук

Зараз багато говориться про те, що свіжу рибу в супермаркеті знайти дуже складно. Це пов'язано з тим, що проконтролювати звідки надійшла риба, як довго добиралася до місця продажу, плюс до всього деякі нюанси при видачі дозвільних документів (сертифікатів якості та ветеринарне свідоцтво) впливають на те, що ми не застраховані від покупки тухлої риби. Але знаючи лише кілька правил можна вибрати найсвіжішу рибу і не дати себе обдурити.

Якщо риба жива, то її поміщають у спеціальні ванни або акваріуми (до речі, саме жива риба – найякісніша). Річкову і морську рибу, яка "заснула" зазвичай викладають на вітрину з льодом, пише 4mama.com.ua. Якщо риба не продалася протягом декількох днів, то її обробляють і намагаються продати під виглядом філе або шматочків. Якщо риба не продалася і в такому вигляді, то вона через деякий час обов'язково з'явиться на прилавку у вигляді рибного фаршу. Як не промахнутися і купити дійсно свіжу рибу (особливо, якщо живу чистити не дуже подобається чи хочеться морську)?

Реклама

1. Зверни увагу на зябра. Якщо риба свіжа, то зябра повинні бути яскраво-червоного, а іноді темно-червоного кольору. Якщо жабра білі, сірі або почорнілі – таку рибу брати не варто.

2. Запах. Принюхайся до риби. Свіжа річкова риба злегка! пахне річкою, а морська – морем. Якщо у риби яскраво виражений запах або взагалі від неї не зовсім приємно пахне, то риба несвіжа.

3. Дивись в очі (але не продавцю, а рибі). У свіжої риби очі опуклі і прозорі. Якщо очі запали, стали каламутними або взагалі налилися кров'ю – риба пролежала на прилавку занадто довго.

Реклама

4. Пружність риби. Якщо хочеться невеликий шматок риби у вигляді філе – натисни на нього пальцем (як при перевірці м'яса). У свіжої риби м'ясо пружне і соковите, швидко відновлює форму.

5. Якщо ти вирішила купити оброблену рибу, заглянь їй в черевце. У екземплярів, які досить довго пролежали на прилавку, кістки самі відстають від м'яса. У свіжої ж риби кістки відстають дуже важко.