Масляна по-депутатськи: у Київраді поділилися сімейними рецептами

19 лютого 2015, 10:24
Як депутати готують "бабусині" ласощі

Ласощі. У всіх господинь свої секрети приготування млинців. Фото: В. Смирнов / ТАСС

У вихідних багато святкуватимуть Масляну. Без традиційних млинців не обійтися. "Сегодня" поспілкувалася з прекрасною половиною Київради – жінками-депутатами, які поділилися з нами своїми фірмовими рецептами млинців.

З ДУХОВКИ. У Алли Шлапак (позафракційна, член комісії охорони здоров'я, екс-депутат Блоку Черновецького) фірмовий рецепт млинців записаний в кулінарній книзі. "Тісто готую на молоці, з яєць і рослинної олії. А от в якості начинки віддаю перевагу відварну курочку і солодкий сир з родзинками. Все це я заливаю сметаною і тушу хвилин 15 в духовці. Шалено смачно", – говорить вона. Шлапак балує рідних млинцями вже третій день: "На масляний тиждень готую їх кожен день і темпи не зменшую. Найбільше їх любить мій син і навіть допомагає в готуванні. У нього зараз це коронна страва".

Реклама

Тетяна Меліхова (депутат ВО "Батьківщина", голова тимчасової комісії з перевірки законності всіх рішень Київради з 2006 року) на Масляну приготує налисники з сиром і з м'ясним фаршем, але найсмачнішими млинцями вважає бабусині. "Вони у неї завжди виходили дуже пишні. До них вона подавала домашній мед і домашню ряжанку з льоху – густу і насиченого бежевого кольору. На жаль, рецепт її млинчиків не зберігся. Я готую тонкі млинці з начинкою з солодкого сиру, а також перекрученого і попередньо відвареного м'яса", – розповіла нам депутат.

КУРКУМА ДЛЯ КОЛЬОРУ. У сім'ї Рени Назарової ("УДАР-Солідарність", ініціатор створення у міськраді міжфракційного жіночого об'єднання "За рівні можливості") млинці – страва часте: "Їх дуже любить моя донька, особливо з шоколадом. Готуємо або просто млинці, або з начинкою. З сиром, яблуками, маком, іноді – з червоною ікрою. Випікаємо всі разом. Це цілий процес. Для гарного кольору додаємо дрібку куркуми, а для запаху – корицю".

ЯК БАБУСЯ. За словами Галини Янченко ("ДемАльянс", член земкомісії), за один вечір вона, разом з мамою і бабусею, випікають близько 50 млинців: "Печемо на всю сім'ю. Готуємо тісто, традиційне для млинчиків-налістнічков, і обов'язково – начинка зі смажених печериць або сирна з яйцями. Піч млинці навчила мене моя мама. Коли готуємо, ми зазвичай починаємо розмовляти на всякі жіночі теми і часом приготування затягується до глибокого вечора".

Реклама

Олена Галушка (позафракційна, член комісії з ЖКГ) готує млинці за бабусиним рецептом. "З самого дитинства я дуже любила солодкі млинці з сиром за рецептом бабусі. Тісто замішую традиційно на молоці. Для начинки зараз можна брати готовий магазинний сир, але смак взагалі не той. У нього я додаю цукор, яйце, ваніль. Обов'язково розтираю все до однорідної маси – і тоді додаю родзинки. Скласти конкуренцію їм можуть тільки млинці з яблуками і корицею".

А ось Людмила Закревська ("УДАР-Солідарність") запевнила нас, що ніколи в житті не пекла млинців. "Я не вважаю млинчики корисною їжею і тому їх не готую. Але от від маминих оладок відмовитися не можу. Особливо якщо зверху ще покласти шматочок червоної риби або трохи червоної ікри. Так що на Масляну будуть у нас оладки, а я, в свою чергу, зварю борщ, який так любить моє сімейство", – говорить Закревська.