У Києві хочуть підняти ціни на хліб

23 грудня 2014, 08:51
Хлібопекарі нарікають на збитки через курс долара

Буханці. За словами пекарів, вони працюють з великими збитками / Фото: Григорій Салай

У столиці знову заговорили про можливе подорожчання хліба, який цього року дорожчав вже двічі – у квітні і в серпні. Так, у компанії "Київхліб" заявили, що не виключають підвищення цін на свою продукцію на 40 копійок – через різке падіння курсу гривні. Влада Києва поки чекає розрахунків від компанії. Але визнають: ціни на хліб можуть зрости вже навесні майбутнього року.

СОЦІАЛЬНІ СОРТИ ЗАЛИШАТЬСЯ. Глава наглядової ради "Київхліб" Андрій Коломийченко заявив, що коригування цін на хліб – крок для компанії вимушений. "Підвищення цін неминуче. Але ми будемо намагатися всіма силами, щоб це не зачепило популярні соціальні сорти хліба, хоча на даний момент жодних компенсацій та дотацій з боку міста немає на такі сорти. Але, тим не менше, я думаю, що соціальних сортів подорожчання не торкнеться", – заявив він. На скільки подорожчає решті хліб, він не сказав, припустивши лише, що ціни можуть зрости в середньому на 40 копійок.

Реклама

Кияни від новини не в захваті. "Все дорожчає. Проїзд, "комуналка"... Тепер ще й хліб. Тільки зарплати на місці стоять", – обурена жителька Теремків Надія Завальнюк. "Головне – щоб "український" не подорожчав (він ставиться до соціальних сортів. – авт.). Я все одно тільки його їм – на інший грошей немає", – хвилюється пенсіонерка Аліна Ігорівна.

ЧЕРЕЗ БОРОШНО І ДОЛАР. Такий непопулярний крок Коломійченко пояснює втратами підприємства. "За підсумками трьох кварталів цього року "Київхліб" закінчив зі збитками більше 10 мільйонів гривень!" – Пояснив "Сегодня" Андрій Коломийченко. І нагадав, що основна складова при випічці хліба – це зерно: "Навесні, ми купували зерно на борошно за ціною 2,200 гривень за тонну. А зараз воно коштує вже за 3,300 гривень за тонну! За прогнозами, у січні-лютому вартість тонни буде більше 4 000 гривень. Виходить, що вартість борошна збільшилася в два рази, а адже вона складає більше 50% від собівартості буханки хліба. Щоб вийти на беззбитковість підприємства, вартість хліба потрібно підвищити на 40 копійок. Але це попередні розрахунки, все ще може змінитися", – говорить Коломійченко. За його словами, в Києві випускають хліб шість підприємств "Київхліба". Коли будуть подавати свої розрахунки до мерії, він не уточнив, пояснивши, що цим буде займатися керівництво компанії.

Зростання цін – питання часу

Реклама

У столичній мерії "Сегодня" сказали, що поки не отримували від "Київхліба" розрахунків з новими цінами на хліб. Але якщо звернення буде – його обов'язково розглянуть. Після чого вирішать, на скільки відсотків компанія зможе підвищити ціни, сказав нам начальник головного управління цінової політики КМДА Василь Яструбинський.

Він також нагадав, що в серпні цього року хліб уже дорожчав: тоді ціни на п'ять видів хлібобулочних виробів, вироблених для соціально незахищених верств населення, зросли на 30 копійок, а решта продукції пекарів подорожчала на 30-90 копійок.

"Наше рішення залежатиме від того, на скільки підприємство захоче підняти вартість продукції. З такими темпами, як росте курс долара, все може бути – адже до курсу валют прив'язані ціни на зерно і борошно. Тому, я думаю, подорожчання хліба в Києві – питання часу. І цілком можливо, що це станеться вже наступного року – взимку або навесні", – говорить Яструбинський.