В реанімацію після в'яленої риби – подробиці спалаху ботулізму в Києві

31 травня 2017, 11:25
Супермаркети вже перевірили, а небезпечну рибу вилучили

В'ялена риба виявилася смертельно небезпечною. Фото: moskva.fishretail.ru

В'ялена риба – під забороною в Києві. А все – через ботулізму, від якого днями помер чоловік

Реклама

За життя ще трьох киян борються лікарі. Всі вони їли рибу зі столичних супермаркетів.

До інфекційного відділення Олександрівської лікарні звернулися чотири пацієнти, які вживали рибу, одного з них врятувати лікарям не вдалося.

Вже через кілька годин після того, як спробував в'ялену рибу, В'ячеслав відчув, що задихається.

Реклама

"Дуже сильна слабкість, в очах почало блимати. Викликали "швидку", думали, що інфаркт", – розповідає потерпілий В'ячеслав Андріященко.

У лікарні всім поcтраждалим діагностували ботулізм. Спеціальної сироватки проти цієї інфекції у медиків уже рік як немає. Щоб врятувати пацієнтів, рідні шукали її самостійно.

"Ми хочемо звернутися до Міністерства охорони здоров'я, тому що проблема не вирішена не тільки в Києві, а й в Україні, сироватки не зареєстровані і ми не можемо закупити їх за державний рахунок", – зазначила завідуюча інфекційним відділенням Олександрівської клінічної лікарні Людмила Мінова.

Реклама

Санітарні лікарі разом з поліцією вже перевірили три супермаркети, в яких продали токсичну рибу. Постачальником виявилося підприємство з Кіровоградської області.

"Дана риба вилучена, її в мережі супермаркетів немає. Саме в цій рибі, напевно, на етапі виробництва був порушений технологічний процес і був накопичений бутолотоксин", – розповів заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби Києва Олександр Овчаренко.

В одному з супермаркетів, на які вказали хворі, журналістам заявили: про отруєння рибою нічого не чули. Від коментарів відмовилися і в іншому магазині.

Саме слідство має встановити, хто винен в тому, що на прилавках з'явилася токсична риба: виробник або магазин.