Як не отруїтися в літній час: поради від КМДА

31 липня 2015, 17:18

У столиці вперше за останні кілька років зареєстровані випадки зараження ботулізмом

Продукти, реалізовані в місцях несанкціонованої торгівлі, можуть бути дуже небезпечними для здоров'я. Про це заявила в. о. директора Департаменту охорони здоров'я КМДА Алла Арешкович.

Реклама

"Дуже раджу всім киянам, навіть закликаю – не купуйте продукти харчування на стихійних ринках! Щодня до столичних лікарів звертаються люди, які отруїлися або отримали інші проблеми зі здоров'ям, пов'язані з вживанням продуктів, які були придбані в непристосованих для торгівлі місцях", – розповіла Арешкович.

За даними Головного управління держсанепідслужби Києва, останнім часом спостерігається тенденція збільшення випадків гострих кишкових інфекцій.

За словами головного державного санітарного лікаря Києва Олега Рубана, у столиці вперше за останні кілька років зареєстровані випадки зараження такою смертельно небезпечною хворобою, як ботулізм, отруєння грибами і т. д. Майже вдвічі зріс і показник захворюваності гострими кишковими інфекціями.

"Причина такої сумної статистики – недостатньо сумлінне ставлення до свого здоров'я самих киян. Місто робить все необхідне для того, щоб гарантувати якість продуктів харчування, що реалізуються на легальних ринках. Всі без винятку товари там проходять ветеринарно-санітарний контроль та їх якість не підлягає сумніву. Кияни, яким небайдуже власне здоров'я і здоров'я їхніх дітей, повинні взяти за правило купувати продукти тільки в магазинах або в спеціально відведених для торгівлі місцях", – сказав Олег Рубан.

Реклама

Щоб уникнути отруєнь у літній період, лікарі радять:

відмовитися від звички приготування їжі про запас;

страви з м'ясних, молочних продуктів, риби піддавати термічній обробці не менше 10 хвилин;

пташині яйця не вживати сирими, а класти в холодну воду і варити: курячі – 10, качині – 13, гусячі – 14 хвилин від початку кипіння;

В тренді
Скандал зі спецперепустками в Києві. Чому хворих на гемодіалізі позбавили транспорту

всі овочі, фрукти, баштанні культури, ягоди, зелень перед вживанням добре мити;

Реклама

не тримати їжу та продукти під прямими сонячними променями;

не забувати, що термін придатності більшості продуктів розрахований на нормальні умови зберігання, а не на аномально високу температуру повітря;

не купувати їжу в місцях, не обладнаних холодильниками;

м'ясо і фарш зберігати в холодильнику і вживати, тільки якщо вони мають рожевий, а не червоний колір і відповідний свіжий запах м'яса;

риба повинна також зберігатися в холодильнику і бути не липкою на дотик, якщо і має слиз, то він має бути прозорим, а не каламутний; зябра повинні бути рожевими, а не червоними;

Реклама

купувати продукти, які швидко псуються, краще в останню чергу, щоб менше часу перебувати з ними на спеці (година походів по магазинах або ринках можуть зіпсувати продукти ще до приходу додому).

"Якщо виникла підозра на отруєння, закликаю не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до лікаря. Тільки фахівець може поставити правильний діагноз і зберегти здоров'я, а можливо, і врятувати життя вашу і ваших дітей ", – зазначила Арешкович.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти