Рекордний урожай яблук ставить аграріїв в "незручне становище"

7 лютого 2019, 13:54

Через надлишок яблук ціни на них впали і вирощувати фрукти стає невигідно

Реклама

Українські аграрії побили абсолютний "яблучний рекорд". Осінь була настільки щедрою, що зараз у сховищах – понад 300 тис. тонн яблук. А це майже наполовину більше, ніж минулого року.

Втім, високий урожай їх не радує, оскільки збути його можна хіба-що за безцінь. Через надлишок яблук ціни на них такі, що вирощувати фрукти просто невигідно.

Наприклад, Григорій привіз на продаж до Києва яблука з Чернівецької області. Господарство невелике – 3 гектари. Чоловік пояснює, що на ціну яблук взимку впливає метод зберігання. А ще добрива для дерев. Це 4 -5 тис. гривень за каністру.

"Яблука зараз себе не окупають. Тому яблука коштують 5 – 6 гривень. І дорога сюди – доїхати до Києва, вартість бензину туди і назад, десь по півтора тисячі гривень. І із загального числа двох тонн можна заробити близько 5 – 6 тис. гривень", – розповідає продавець яблук.

Реклама

Вирощувати яблука в Україні невигідно. Собівартість кілограма 2 3 гривні. А на переробку заводи беруть по 1,8 грн.

"А щоб продати бус яблук – скільки треба простояти? Зніміть, подивіться, скільки покупців. На кожному розі – все в Києві завалено яблуками. Скрізь є, і вони – за безцінь", – розповідає В'ячеслав, продавець яблук.

На столичному ринку за кілограм яблук просять від 4 до 20 гривень.

В тренді
Міські невидимки. Як живеться мешканцям приватного сектора в Києві (рос.)

"Якщо піду в супермаркет, то в супермаркеті ціна буде десь в 3 рази більше. Я взагалі цілий рік їх їм. Я не можу без яблук. Я дуже люблю", – каже покупець Євген.

Дієтолог Олександр Кущ радить вживати в день по 2-3 яблука. Завдяки щільній шкірці ці фрукти тривалий час зберігають свої корисні та поживні властивості. А ще яблука – це джерело вітаміну С, клітковини і пектину.

Реклама

"Я рекомендую звертати увагу, в першу чергу, на кислі сорти яблук. У меншій мірі – на солодкі, вони містять більше фруктози, але менше вітаміну С і мікроелементів", - говорить Олександр Кущ, дієтолог.

Також дієтолог нагадує, що подавати яблука на стіл варто почищені. Адже в шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини, якими, ймовірно, обробляли дерева від шкідників.

Раніше ми писали, що великий урожай яблук засмутив українських фермерів.

Також повідомлялося, що у Вінниці продають яблука, які піднімають настрій адже на кожному з них зображений смайлик. Вирощує "веселий" фрукт недалеко від міста місцевий агроном Руслан Заїка.

 

Реклама

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...
Хочеш бути в курсі останніх подій?
Підпишись на повідомлення. Показуємо тільки термінові і важливі новини.
Хочу бути в курсі
Я ще подумаю
Будь ласка, зніміть блокування повідомлень в браузері!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти