Чотирнадцять сортів горіхів на 10 гектарах. Буковинець Софрон Фарфуляк вирощує саджанці, щоб кожен бажаючий зміг посадити вдома хороший горіх. Разом з вченими прищеплює дерева за новими для України технологіями і вірить – незабаром горіхових садів побільшає.
Садівник Софрон Фарфуляк показує нам свої горіхові поля. Поки тут тільки маленькі дерева. На 10 гектарах їх близько 40 000.
"У світі Буковина – це край має кращі умови для вирощування горіха", – запевняє директор науково-виробничої фірми "ЕКО Органік" Софрон Фарфуляк.
Сіянці викопують восени, прищеплюють, кладуть в холодильник, щоб зупинити ріст і адаптувати до низьких температур. Весною знову висаджують вже сортові горіхи. Використовують нову для України технологію – щеплення на корені.
"До реєстру сортів України занесено понад 50% наших сортів, характерні з тонкою шкаралупою, значним вмістом ядра, жирністю", – розповідає директор Придністровської дослідної станції садівництва Зіна Кожокару.
Горіх дуже примхливий і тому зараз, щоб досягти таких високих показників, показує Сафрон Петрович, це складно, а у нього все добре.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Ось таке дворічне дерево можна висаджувати у себе в саду. Але перед цим слід добре підготуватися: викопати мінімум півметрову яму і відміряти 5 метрів від сусіднього насадження.
Фахівці відзначають, саджанець горіха краще купувати в розплідниках, які мають сертифікати, а не на ринку. І обов'язково потрібно звертати увагу на місце щеплення.
"Горіх дуже погано передає материнські ознаки, приблизно до 30-40%, не більше", – пояснює селекціонер, заступник директора з наукової роботи Придністровської дослідної станції садівництва Наталія Гаврилець.
Тому не обов'язково деревця, які насадили самостійно або від дорослого горіха, мають великі і смачні плоди.
Софрон Фарфуляк запевняє – його бізнес вигідний. Тому що в країні діє програма з відшкодуванню для тих, хто висаджує горіхові сади.
"Наша держава оцінила дворічний саджанець горіха в 330 гривень", – говорить Софрон Фарфуляк.
Але поки власний сад з дорослими деревами тільки в планах. Буковинські горіхи, а їх уже 14 видів, почнуть давати хороший врожай через п'ять – сім років. Ще два види – морозостійкі – зараз на випробуванні в інституті садівництва.
"Є клімокамери, в яких ми наші сорти досліджуємо на низькі температури. Так, що наші сорти практично всі перевірені на температуру до -45 градусів", – розповідає Наталя Гаврилець.
Нагадаємо, в Ужгороді розцвіли Адамові дерева . Рідкісні рослини тішать око ніжними бузковими квітами. Родина дерева – Китай і Східна Азія. Але підійшов їм і м'який теплий клімат Закарпаття. Екзоти прижилися ще півстоліття тому.
Також ми писали, що волоські горіхи допомагають контролювати апетит.
Читайте також: